Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Не можна йти на компроміси зі злом, не можна його боятися – Епіфаній

    Сьогоднішній день в календарі – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів. Щороку світова громадськість відзначає цей день, засуджуючи акти геноциду минулого і наголошуючи на неприпустимості подібного в майбутньому. Але, на жаль, нині, у ХХІ столітті, в центрі Європи, на очах усього світу відбувається справжній ГЕНОЦИД українського народу.

    Про це наголошує предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній у своєму зверненні.

    Він не виник раптово. Він системно продовжується з боку росії вже понад три століття. Російська імперія, потім Радянський Союз, а тепер путінська росія намагаються стерти самобутність українського народу. Вони забороняли нашу мову, віру, традиції, переписали історію, пограбували й анексували нашу Церкву. Вони століттями усіляко принижували наш народ, відправляючи його на загибель у своїх імперських війнах або мордуючи у в’язницях. Мільйони українців були винищені голодоморами та репресіями. А зараз – десятки мільйонів українців є жертвами війни, яка вражає винятковою жорстокістю.

    Масові вбивства мирного населення – ознака геноциду. У донедавна квітучих і затишних куточках нашої країни – численні жертви російського насильства. Закатовані, роздерті, зґвалтовані. Чоловіки, жінки, діти. Знищення цивільної інфраструктури, шкіл, садочків, лікарень. Позбавлення людей найнеобхіднішого – води, їжі, тепла і світла… До цього не могла спонукати жодна військова необхідність. Це свідомі, завчасно сплановані, жорстокі атаки і вбивства з чіткою метою: знищити нашу національну ідентичність, «деукраїнізувати» Україну. І ці злочини цілеспрямовано здійснюють нелюди, ті, хто не лише не має в серці Бога, а хто взагалі втратив людську подобу.
    Нічим не можна виправдати злочини проти людяності, коли цінність людського життя, дару Божого, просто нівелюється. І мало лише засудити ці злочини. Зло необхідно зупинити!

    Тож з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів ще раз закликаю світову спільноту: засуджуючи – рішуче дійте! Не можна йти на компроміси зі злом, не можна його боятися – цим ви надаєте йому сил. Зло потрібно присікати, аби не допустити його поширення. Захистіть себе і майбутнє світу від зазіхань хворої імперії, яка не зупиниться на Україні, якщо не буде покарана. Історія і досвід інших країн сповна це доводять. Нині час відкрито говорити про це та свідчити світові правду.

    Сьогодні наша Церква молитиметься за всіх безвинно загиблих жертв російської агресії, спланованого геноциду українського народу. Просімо у Господа, аби дарував їм вічний спокій в Його світлих оселях. Допоможи нам, Спасителю наш, захистити від озлоблення чужинців Тобою дану землю, наш рідний дім.

    Найсвіжіше

    Популярне