Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Франциск порівняв росію з нацистською Німеччиною

    Під час загальної аудієнції, що відбувається у понтифіка щосереди, Франциск згадав про план знищення польських євреїв, здійснений нацистами в 42-43-му роках. І сказав, що історія повторюється сьогодні, бо світ бачить, що відбувається в Україні.

    Захід було приурочено до річниці операції “Рейнгард” – плану знищення польських євреїв, здійсненого нацистами у 1942-1943 роках, повідомляє Vatican News.

    За оцінками, в таборах Белжець, Собібор, Треблінка від голоду або в результаті розстрілів загинули близько 1,7 мільйона євреїв, а також невідома кількість поляків, ромів та радянських військовополонених.

    “Нехай пам’ять про цю жахливу подію пробудить у всіх нас рішучість і дії заради миру”, – закликав Франциск і пізніше додав: “А історія повторюється. Ми бачимо зараз, що відбувається в Україні”.

    Останні тижні – понтифік що далі, то більше засуджує російську війну в Україні. Хоча він відмовляється згадувати путіна, коли говорить про відповідальність війну.

    Зокрема в листопаді папа Франциск заявив, що українці страждають від “мучеництва агресії” і порівняв наслідки війни для українців з “жахливим геноцидом” 1930-х років, коли радянський диктатор Йосип Сталін влаштував в країні голод.

    Найсвіжіше

    Популярне