Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    На Житомирщині місцеві жителі цілодобово чергують під опломбованою церквою

    У селі Сінгури Житомирського району місцеві жителі опломбували церкву і встановили біля її входу цілодобове чергування. Люди хотіли, аби парафія, яка нині є у підпорядкуванні Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), перейшла до юрисдикції Православної Церкви України.

    Увечері 28 листопада біля Хрестовоздвиженського храму у селі Сінгури Житомирського району зібралися біля ста людей, передає “Суспільне”.

    “Громада села хоче перейти до Православної церкви України, але, на жаль, нам не дають це зробити московські попи, – каже жителька села Сінгури Людмила Шаталова. – Нас весь час відштовхують, не йдуть із нами на жодні контакти, нас не слухають. Ми в суботу прийшли до церкви. Нас було більше 70 осіб. Але до будівлі храму нас пустили. Закрили ворота на замок. Сьогодні, як ви бачите, нам знову не вдається потрапити у приміщення храму. Представники оточення священника зачинили храм. Хоча цю церкву ми будували всім селом”.

    “Я особисто брав участь у будівництві дзвіниці церкви, – говорить житель села Сінгури Микола Романюк. – Я подавав цеглу: складав її у таке цебро і мотузками передавав нагору. Сьогодні мені неприємно у нашій церкві слухати це російське богослужіння”.

    “Священник у церкві поводить себе так, наче це його хата, – розповідає ще один житель Сінгурів Володимир Осипчук. – Що хочу – те роблю. Але так не може бути. Тим більше зараз. Я не знаю, може, ті голови їхні чимось треба потрусити. Що в тих головах їхніх? По-моєму, немає нічого. Скільки ще треба ракет, щоб прилетіло? Скільки треба людей убити, щоб їм дійшло до голови?”

    “Коли в нас у громаді, у нашому селі, загинули два молоді хлопці, священник не пішов відправити панахиду за ними. Ні, вони не українська церква. Вони з Московського патріархату. А гроші куди ідуть від цих богослужінь їхніх? На зброю, щоб нас убивали. І щоб Росія собі дрони купувала, які наших дітей били і нас усіх били, всіх нас українців”, – каже жителька Сінгурів Руслана Тушак.

    Жителі села, які виступали за перехід парафії в ПЦУ, вирішили заблокувати роботу храму. Але всередині будівлі зачинилися близько десяти прихильників конфесії УПЦ (МП). На місці почалася словесна перепалка.

    За три години прихильники УПЦ (МП) вийшли. Храм після цього опломбували.

    Люди, які були біля церкви заспівали гімн України.

    Рішення про перехід громади з однієї конфесії в іншу жителі громади ухвалили 19 лютого 2019 року.

    “Зараз ми хотіли розібратися, в якому стані документи щодо оформлення приміщення церкви. Ми 25 років тому розпочали її будувати. Тривалий час вона була об’єктом незавершеного будівництва. Ми хотіли дізнатися, чи вона здана в експлуатацію. Слава Богу, ця будівля не здана в експлуатацію. Є шанси все це виправити. І нарешті завершити процес оформлення та взяття на баланс. Земельна ділянка, на якій споруджена церква, орендована. Вона перебуває у постійному користуванні Української православної церкви”, – говорить жителька села Сінгури Людмила Шаталова.

    Представник УПЦ (МП) Вадим Довнюк каже, що спорудою церкви прихожани конфесії користуються законно.

    “Громада має право вирішувати все, що дозволено у рамках закону. Коли це вступає в конфлікт на законному рівні з правами релігійної організації, це вже не може бути нормою. Бажання громади – це одне, а реалізація цього бажання – це зовсім інше. А ми говоримо зараз про реалізацію цього бажання. Дозволи на будівництво храму, а треба розпочати з цього, надані релігійній організації “Українська православна церква”. Здана в експлуатацію будівля храму – культова споруда – також буде належати цій релігійній організації”, – сказав Вадим Довнюк.

    “По суті, стоїть питання використання нерухомого майна об’єкту незавершеного будівництва, а також земельної ділянки між обома релігійними громадами, які зареєстровані на території старостинського округу села Сінгури. Давайте ми обміняємося установчими документами і буквально за декілька днів зберемося і підіб’ємо підсумки”, – говорить секретар Новогуйвинської селищної ради Олександр Ловинюк.

    Саме до того часу, поки триватиме вивчення документів, будівля храму буде заблокована.

    Відповідно до законодавства України, культові споруди належать державі, а релігійні організації мають право ними користуватися, каже юрист Роман Гуртовенко.

    “Закон передбачає почергове користування культовими спорудами. Тому спір, який виникає між представниками декількох церков, вирішується у судовому порядку. Але даній громаді потрібно до кінця пройти процедуру легалізації. І у випадку існування спору за право користування культовою спорудою звертатися до суду з відповідними судовими позовами”, – говорить Роман Гуртовенко.

    Ситуацію, коли громада однієї релігійної громади хоче перейти під юрисдикцію іншої, а та їй чинить опір, релігієзнавець Петро Кралюк називає типовою.

    “Як правило, коли громада хоче перейти до Православної Церкви України, з’являються люди, які гальмують цей процес. Зазвичай, це священнослужителі, а також їхнє оточення. Ці люди не хочуть такого переходу, подають в судові органи різного роду скарги, позови. І, на жаль, доводиться констатувати, що ті органи дуже часто працюють на користь Московського патріархату. На даний час більше тисячі з 2019 року перейшли до Православної церкви України з Московського патріархату. Але далеко не всі вони отримали відповідну юридичну реєстрацію”, – розповів Петро Кралюк.

    Найсвіжіше

    Популярне