Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Покладаймо всю нашу надію на Богородицю, «єдиний захист вірних»

    Вселенський Патріарх Варфоломій, з нагоди свята Введення Пресвятої Богородиці у храм, у понеділок, 21 листопада 2022 р., очолив Божественну Літургію у храмі Святійшого Архиєпархії Константинополя, в Громаді. Ставродромського.

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Вселенський Патріарх очолив богослужіння разом із пресвітерами митрополитами Апостолом Деркойським, Ейринеєм Міріофітським і Перистасським, Феоліптом Іконійським, Стефаном Калліупольським і Мадітським, Варфоломієм Смирнським і Андреасом Сарандським Еклісісом.

    Слово Боже проповідував митрополит Полянський і Кілкіський Варфоломій.

    Під час Божественної Літургії Вселенський патріарх висвятив у сан диякона іподиякона пана Константіноса Мавромматіса для громади Ставродрому.

    У своєму слові Вселенський патріарх згадав велике свято Введення Пресвятої Богородиці у храм, а особливо Пресвятої Богородиці.

    «Безсумнівно, Діва Марія є єдиною, яка говорить у серці людини, що приголомшує наші емоції, і яка є «радістю скорботних», а «християнином — захисницею». Стрілки болючі.

    «Хмари скорботні б’ють душу» вірних. Але справді сильні не здригаються перед небезпекою і ніколи не розчаровуються. Він терпить і наполягає, бо знає, чого хоче і за що бореться. Життєві успіхи та невдачі не мають значення для дійсно можливого, лише хороша боротьба.

    І все це тому, що той, хто міцно вірує, знає, що над ним Божа благодать, є довершена сила Христова, є Покров Пресвятої Богородиці.

    Потім патріарх згадав Велику Ставродромську громаду, яка є першою серед грецьких громад.

    «З такими обнадійливими думками ми прийшли сьогодні, щоб просити заступництва Пресвятої Богородиці перед її Сином і нашим Богом за парафіян Великої Ставродромської громади і за всю нашу паству тут.

    Але ми також прийшли вшанувати, привітати та подякувати нашій улюбленій Громаді Ставродрому, яка завжди була не тільки першою ієрархічно в системі нашої Громади, але й першою в організації, церковній, освітній, благодійній та взагалі соціальній, завжди забезпечуючи «присутність» у будь-яких обставинах через зразкове функціонування всіх священних і поважних фондів у них, через внесок усіх різних посадових осіб, які служили в ньому.

    Ця громада заслуговує всієї похвали та визнання, тому що за нинішніх обставин вона продовжує свою давню традицію буквально боротися за те, щоб її славне минуле не було втрачено.

    Чудовим доказом цієї боротьби є фундамент келій, що прилягають до Святого Собору, який ми виконаємо за короткий час.

    Через тринадцять років після завершення реставрації та піднесення цього храму, яке ми блискуче відзначили у 2009 році церемонією відкриття, Бог батьків наших вимагає від нас пережити ще одну радісну віху в історії багатостраждальної громади Ставродрому. : відновлення десятиліттями спалених келій, в яких перебував весь персонал церкви, за наказом нашого покійного Патріарха Анфіма III, у 1823 році.

    Фонд тепер є благородним коштом мецената зі США, якому ми висловлюємо вдячність Матері-Церкви та від щирого серця бажаємо, щоб його похвальна щедрість була яскравим прикладом для наслідування!»

    Одразу після цього на території храму патріарх звершив Чин освячення для початку капітальної реставрації прилеглих до собору старих келій, які десятиліття тому були знищені вогнем.

    Вселенський патріарх і представник муніципалітету Пера (Бейоглу), які сприяли швидкому видачі всіх необхідних дозволів, заснували нову будівлю, поставивши символічно камінь.

    Потім у залі громади відбувся прийом, під час якого новий диякон Константинос виголосив свою промову про хіротонію, висловивши вдячність Вселенському патріарху за приєднання до священного духовенства Константинопольської Архиєпархії.

    Фото: Нікос Папахрісту / Вселенський Патріархат

    Найсвіжіше

    Популярне