П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Експромти Франциска не завжди вдалі»: архімандрит Кирило Говорун пояснив, що стоїть за висловами папи Римського

    Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість російських військових в Україні не притаманна російському народові. А ще папа згадав російського письменника Федора Достоєвського, який, за словами понтифіка, до сьогодні «надихає християн до осмислення християнства».

    В інтерв’ю Радіо НВ філософ, релігієзнавець, архімандрит Кирило Говорун спробував пояснити, як папа Римський формує такі неоднозначні заяви та чому московські «священники» — співучасники злочинів в Україні.

    «Можна пояснити тим, що папа Римський не хоче руйнувати стосунки з російською православною церквою, не хоче зачиняти двері для свого спілкування з представниками російського народу. Звичайно, він також користується певними стереотипами, які досить поширені серед освічених європейців. Хоча він сам не є європейцем, але мислить у рамках європейської культури. Для неї є деякі символічні імена в російській культурі, зокрема Достоєвський. Для Папи це певний символ релігійного осмислення сучасності. Але це досить поверхневий погляд.

    Те, що озвучив Папа, — певний поширений стереотип серед освічених європейців, які не заглиблювалися у творчість того ж Достоєвського. Якби вони заглибилися, то побачили би там різні сторони цієї творчості, зокрема у щоденниках Достоєвського неприкрита ксенофобія, антисемітизм досить відвертий, ідея виключності російського народу», – розповів Говорун.

    Він додав, що Достоєвський говорить про «русского» Бога, що є ознакою тієї ідеї месіанства, виключності, яка призвела до цієї війни.

    Щодо інших висловів очільника РКЦ, то Говорун припустив, що папу погано готують до промов на тему України.

    «Він хотів сказати (папа Римський, – ред.), що не можна звинувачувати весь народ у тих злочинах, які зараз відбуваються, можливо, він обрав не найкращі форми для того, аби висловити свою підтримку українцям. Будемо це списувати на те, що, можливо, його не дуже добре готують до таких промов і часто він їх проголошує експромтом», – зазначив архімандрит Кирило.

    Відповідаючи на питання хто готує папу богослов сказав: «Справді, є показники, які говорять про те, що інколи Папу інформують тенденційно ті люди в його оточенні, які мають певну програму, бачення, світогляд, який виключає можливість злочинів з боку Росії, наприклад. Вони бачать злочинців в інших краях, в інших кутках світу. Це певний, можна сказати, мабуть, погляд, характерний для представників лівої ідеології. Таких досить багато в Курії і вони мають свій світогляд, у якому Україна не посідає якесь чільне, належне їй місце. Вони, відповідно, дають Папі певні тези».

    Найсвіжіше

    Популярне