Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Давно пора»: що кажуть буковинці про звернення мерії Чернівців до Зеленського щодо заборони УПЦ МП

    Новина про те, що депутати Чернівецької міської ради підписали та підтримали звернення до Президента України “Про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні”, викликала значний резонанс у місцевих соцмережах.

    Значна кількість буковинців підтримують це рішення, пише molbuk.ua 

    Зокрема, люди переконані, що церкві УПЦ МП – не місце в Україні, адже неодноразово виявляли факти, коли священників УПЦ МП викривали на співпраці та підтримці Москви.

    Давно пора, а то ще дають деякі ОТГ їм план під забудову їхньої церкви. Хоч без приставки, так би мовити, але вони і не скривають, що вірні московській церкві”

    “Давно потрібно було комусь розпочати цю боротьбу на Буковині з ставлениками Московії. Вони говорять, що церква українська, я згідна з цим, бо храми будував люд України, але правлять священники, благословенні Москвою. От вам і різниця. Чому молдовани, румуни слухають літургії на своїй мові, а наш люд і досі слухає російське співання. Робіть висновок”

    “Це рішення треба було приняти ще у 1991 році”

    “Давно треба було це зробити”

    “Краще пізно, ніж ніколи”

    “Нарешті прозріли! Алілуя!”

    “Я дужe рада, що люди починають розуміти. Молодці. Дякувати Богу, всe в нас будe добрe”

    “Правильне і актуальне рішення. Бо поки в нас буде московська церква і мова, то доти наші “визволителі” не дадуть нам спокою. Геть московську церкву і мову з України”

    “Чемодан, вокзал, росія. Там порожні церкви…”

    “Давно пора закрити церкви московські”

    “Підтримую повністю заборону структури московії. У моєму селі Задубрівка багато постраждало фізично морально. А в ці дні взагалі аморально тримати таку структуру в Україні. Ми на зборах перейшли у ПЦУ. Бандюки не пускають всередину і на територію. Найменше село, майже всі на війну пішли. За винятком тих, хто підтримує орду”

    “Час зрозуміти – там московська церква, де і досі московська влада. Вовк вовка не вкусить”

    “Якщо це буде прийнято на рівні держави, це буде великою часткою в перемозі над тою двоголовою гідрою”

    “Геть російську церкву з України. Це церква країни агресора, яка напала на нашу державу і вбиває наших людей“, – підтримують рішення дописувачі.

    Утім, є й ті, хто вважає, що церкву чіпати не можна, адже вона тут ні до чого.

    Відразу видно ,що ви не знаєте і не читаєте Божих заповідей”

    “А при чому тут церкви. Ви ж люди, любіть один одного. І мир наступить. А тото тепер сатана наступила. Бог один і любіть його, а не гнівіть його. Мир і нам. Амінь”

    “Бачу, тут таке всьо саме праведне позбиралось, що ніде і тріску в кого з ока вийняти. Всі ті, які живуть по Божому закону, ті, які, напевно, Біблію і в руках не тримали”

    “Нема чим їм занятись, бабайку шукають. Давайте до колії ще вчепимось. У нас ширина колії 1520 мм, така, як у московії, а в Європі 1435 мм. Непорядок. Значить, і там калобранти сидять“, – вважають деякі коментатори.

    Також дехто вважає, що це питання можна вирішити і на місцевому рівні, без звернення до президента.

    А без звернення хіба не можна вирішити? У Львові вирішили ж. Це затягування часу”.

    “Звернень є багато, але віз і нині там”

    “А громада та місцева влада, депутати м.Чернівців чому не заборонять УПЦ МП на теренах міста? Мають повне право і без президента, згідно чинного законодавства“, – пишуть у коментарях.

    Наприкінці жовтня повідомлялося, що громада села Юрківці Чернівецького району на Буковині перейшла з УПЦ МП до ПЦУ.

    Також громада села Вербівці Чернівецького району ініціювала перехід з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.

    Першою громадою на Буковині, яка з початку повномасштабного вторгнення вирішила перейти з підпорядкування УПЦ МП до ПЦУ, стала громада села Хлівище Ставчанської громади наприкінці травня.

    Раніше повідомлялося, що депутати Чернівецької міської ради підписали та підтримали рішення про звернення до Президента України “Про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні”.

    Нещодавно стало відомо, що депутати Волинської обласної ради ініціюють прийняття звернення до Верховної Ради України, Ради національної безпеки й оборони України та начальника обласної військової адміністрації про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України.

    А Львівська міська рада ухвалила рішення про заборону Московського патріархату на території Львова ще 30 червня.

    Найсвіжіше

    Популярне