Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У храмі в колишній сірій зоні на північних околицях Харкова відновилися богослужіння

    У жовтні 2022 року після кількамісячної паузи, що тривала від початку війни, у Свято-Володимирському храмі на меморіальному комплексі «Слобожанський» відновилося богослужбове життя. Воно наразі не є регулярним, адже церковна споруда перебуває на території, допуск до якої регулюють військові згідно режиму перепусток, а територія самого кладовища не була розмінована, повідомляє сайт Харківської єпархії ПЦУ.

    Тим не менше, протягом жовтня у храмі було відслужено декілька літургій, молебнів і панахид. Він відкритий у деякі дні тижня по буднях, уже відновлено електропостачання, розпочалися ремонтно-реставраційні роботи.

    Свято-Володимирський храм опинився в сірій зоні від перших днів війни – на лінії фронту між позиціями російських окупантів, які зайняли Руську Лозову на півночі, і українськими силами оборони, котрі облаштували лінію відсічі агресору вздовж харківської кільцевої дороги в районі П’ятихаток на півдні.

    Меморіальний комплекс і храм зазнали пошкоджень унаслідок обстрілів росіянами. Поблизу храму є вирви від вибухів артилерійських снарядів, мін, частини ракет РСЗО «Град» і «Ураган», сліди використання ракет систем протиповітряної оборони (шрапнель). Фасад храму посічено осколками, частина вікон пробиті, є пошкодження від осколків в церковному інтер’єрі.

    Зібрані безпосередньо біля храму осколки і фрагменти ракет розміщені в імпровізованій експозиції на підвіконні біля свічного ящика. «Виставка» засвідчує, що насправді приніс із собою в Україну так званий «руський мір», який у дійсності не має нічого спільного з вірою в Ісуса Христа і православним християнством, хоча при цьому вільно проповідується представниками Московського патріархату.

    Духовенство храму та адміністрація меморіального комплексу наголошують, що розмінування усієї території кладовища поки не проводилося – сапери відпрацювали лише на окремих ділянках. Самовільні пересування цвинтарем наразі є небезпечними. З питань щодо можливості відвідин храму можна звертатися до священика о. Дмитра за телефоном +38 068 183 83 38, щодо кладовища – до адміністрації.

     

    Найсвіжіше

    Популярне