Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині депутати пропонують заборонити УПЦ МП. Думки вінничан та представників Моспатріархату

    Перехід з УПЦ московського патріархату в Православну Церкву України є законним, і кожна релігійна громада має можливість змінити своє підпорядкування. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну все більше вірян переходять з УПЦ МП.

    Чому це відбувається — легко пояснити. Ще в березні російський Патріарх Кіріл благословив військових на війну проти України. Також в Україні фіксують випадки, коли священнослужителі УПЦ виправдовували агресію росії в Україні.

    Днями, 7 листопада, СБУ повідомила про підозру митрополиту однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині. Як кажуть в СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

    Громади не бажають бути в єдності з церквою МП

    Про те, як позначився на релігійних громадах початок повномасштабного вторгнення, розповідає керівник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Салецький. За його словами, віряни УПЦ активніше почали підіймати питання про перехід під юридичне управління Вінницької, Тульчинської або Брацлавської єпархій ПЦУ.

    — Будь-яких правових заборон щодо переходу під час воєнного стану немає. Загалом розпочався цей процес ще з 2019. Станом на сьогодні з 2019 року у нашій області перейшло близько 502 релігійних громад. З 24 лютого процес став ще активнішим, — говорить Ігор Салецький.

    Також керівник Управління розповів порядок переходу з УПЦ МП до Православної Церкви України. Спершу, за його словами, релігійні громади проводять загальні збори членів релігійної громади, на яких мають розв’язувати питання щодо зміни підлеглості релігійної громади, наприклад, з УПЦ МП до ПЦУ. Далі громада приймає статут Православної Церкви України, та перевибирають керівні органи релігійної громади.

    Детальнішу інструкцію можна прочитати на сторінці Православної Церкви України за посиланням: https://cutt.ly/5N8SejH.

    Депутати облради пропонують заборонити УПЦ МП

    Депутати Вінницької обласної ради 2 листопада звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Вони пропонують прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

    Свою позицію депутати пояснюють тим, що УПЦ МП ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує військові злочини, які скоює росія на території України.

    Крім того, у зверненні йдеться, що «значна кількість служителів зазначеної церкви виявляють антиукраїнську та антидержавну позицію, про що свідчать проведені санкціоновані обшуки СБУ за місцем проживання митрополита однієї з єпархій УПЦ МП на території Вінниччини».

    Що про це кажуть в УПЦ МП?

    На сторінці Вінницької Єпархії УПЦ назвали звернення депутатів «новою провокацією вінницьких чиновників».

    «Нагадуємо членам комісії, що найбільша релігійна організація Вінницької області та України має назву «Українська Православна Церква». Надалі просимо писати найменування правильно і не вигадувати чогось зайвого від себе», — йдеться у повідомленні.

    На сторінці єпархії пишуть, що Українська Православна Церква є найбільшою релігійною організацією Вінницької області. За своєю кількістю майже у 2 рази перевищує кількість інших разом узятих релігійних організацій.

    «Священнослужителі та віряни Української Православної Церкви у Вінницькій області є громадянами України, абсолютна більшість з них народилась на цій землі і всі вони люблять свою Батьківщину. Священнослужителі і віряни УПЦ масово допомагають нашим військовим ЗСУ, а також надають прихисток і допомогу усім постраждалим від агресії Росії. Парафіяни УПЦ на Вінниччині служать у лавах Збройних Сил України, захищаючи нашу країну від ворога. Велика кількість вірян УПЦ працюють у різних сферах і закладах області, допомагаючи своїй країні вистояти під час війни», — кажуть в єпархії. Як вважають її представники, більшість членів комісії (всього 11), ймовірно, свідомо наводять наклеп на вірних УПЦ.

    У єпархії додають, що, якщо хтось з вірян чи служителів Української Православної Церкви має антиукраїнську позицію чи порушує закони України — несе особисту відповідальність за свої вчинки і порушення.

    Що про це думають вінничани?

    Ми запитали у вінничан, які відомі у різних сферах, про їхню позицію з цього приводу.

    Таїса Гайда, активістка:

    — Я завжди вважала і вважатиму церкву, яка поєднана з росією, окупантською сектою.  У прихожан якої ще і імперські амбіції. Вони вважають себе єдиними правильними, які мають зв’язок з Богом. Здається, вони реально вірять, що Бог приходить тільки до їх церкви, представники якої масово благословляють на вбивства українців, і моляться за перемогу окупантів. Тому, ця церква має бути заборонена, як й будь-яка російська терористична організація вбивць і окупантів. Без варіантів. Думаю, таких попів, які радіють, що вони з росіянами «один народ» у Вінниці немало. Навіть після стількох років війни.

    Віктор Бронюк, лідер гурту «ТІК»:

    — Моя позиція однозначна: має бути така церква, яка сповідує інтереси держави і народу. Якщо ж вона підіграє агресору, треба відкидати всі інші виправдовування й позиції і робити так, щоб цієї п’ятої колони не було на території України. Тому абсолютно підтримую зараз і підтримував завжди це рішення. Постійно казав, що це питання потрібно було вирішити ще в 1991 році. Якби тоді дехто набрався сміливості, можливо, ми не мали б нині війну. Церква має величезну силу і вплив, тому що об’єднує велику кількість людей.

    Віктор Долецький, керівник Центру вивчення генеалогії «Пращур»:

    — Моя думка: УПЦ МП чисто проєкт НКВД, який пізніше керувався КДБ і зараз ФСБ, це відверто ворожа структура, якій не місце в Україні. При цьому я допускаю певну кількість священників і тим паче парафіян, які патріоти, та перебувають в полоні ворожої пропаганди, що ця церква єдино вірна. Їх заборона в Вінниці однозначно позитивна новина.

    Олександр Царевський, велоактивіст та волонтер:

    — «Рузька православна церква» = московський патріархат має бути заборонений, і визнаний екстремісткою організацією. Спеціально не буду торкатись історичних аспектів знищення Української автокефалії, утисків греко-католиків і насадження рузької церкви, бо вийде на сторінок 200. Давайте про сучасність. РПЦ це один зі стовпів на якому тримається «рузький мір». Вони його прославляють, підводять під його тези богословське підґрунтя, та всіляко його виправдовують.

    На теренах України РПЦ швиденько поміняла вивіску на Українську Православну Церкву. Вивіска змінена — суть ні. УПЦ має бути заборонена. За умов існування Православної Церкви України існування паралельної структури заточеної під державу агресора, м’яко кажучи, викликає подив.

    Тетяна Власюк, волонтерка:

    — Як на мене, то заборонити УПЦ МП — це абсолютно правильне та логічне рішення, яке мало б бути прийняте дуже давно. Більше того ми ще маємо лаври позабирати до ПЦУ. Чесно кажучи, я не розумію, як ми можемо ходити до Московських церков в той час, як московські гниди нас вбивають. Є московські попи, які підтримують вторгнення росії, вони є пропагандистами російського. Для мене це вже давно не про церкву, і не про Бога. Це про філію ворожої країни, яка веде з нами війну на території України. Цієї церкви немає тут бути.

    Владислав Семенюк, військовий:

    — Діяльність московського патріархату пора було б ще давно припинити. Це ще один рушій впливу кремлівської машини на український народ. Йому, як і російській музиці, фільмам чи проросійським політикам в нашій країні не місце.

    Найсвіжіше

    Популярне