П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Хрестовоздвиженському храмі у Дем’янцях вперше відбулося українське богослужіння ПЦУ

    На Київщині 6 жовтня, о 8:00 у Хрестовоздвиженському храмі, що у Дем’янцях, вперше відбулося недільне богослужіння Православною Церквою України. Proslav відвідав його, бо такі заходи можуть супроводжуватися провокаціями від прихильників УПЦ (МП). Натомість служіння пройшло спокійно, ніхто не протестував та не суперечив проведенню служби.

    Що передувало?

    • 3 червня 2022 року у Дем’янцях відбулися збори громади сіл Дем’янці, Мазінки і Харківці щодо переходу Храму на честь Воздвиження Хреста Господнього з-під порядкування УПЦ (МП) до лона Православної Церкви України.
    • Навісивши нові замки, представники УПЦ (МП) не з’явилися на зібрання, а громада одноголосно, 75 голосами, виявила волю аби у селі була українська церква, яка молиться за захисників і не згадує в проповідях патріарха кіріла.
     Храму на честь Воздвиження Хреста Господнього
     

    На служінні був присутній голова Переяславської громади Вячеслав Саулко“Війна наблизила нас до того, що храм, який побудований вами, нарешті служить вам. До сьогоднішнього дня він був у лоні московської церкви. Дякуючи Богу та небайдужим жителям громада села Дем’янці повернула цей величний храм до ПЦУ.”

    Також був присутній і староста сіл Дем’янці та Харківці Сергій Кузьменко. Днями він написав на сторінці сіл у Facebook про це так: “Це наш з вами спільний крок до Перемоги! Це наш святий обов’язок мати українську церкву, чути рідну мову та молитися рідною мовою! Це наш священний обов’язок перед нашими воїнами-Героями, які щоденно проливають кров за нашу українську ідентичність!”.

    Протоієрей Сергій Лущак

    Настоятелем парафії Хрестовоздвиженського храму ПЦУ у Дем’янцях став Сергій Лущак. Він буде опікуватись також і парафією святих Бориса і Гліба у Переяславі.

    Далі коротке відео про те, як пройшло сьогоднішнє служіння у Дем’янцях:

    Найсвіжіше

    Популярне