Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Переяславі відбулось перше богослужіння після переходу до ПЦУ – прихильники УПЦ (МП) проти

    5 жовтня, у стінах церкви святих Бориса і Гліба у Переяславі провели перше богослужіння після переходу до Православної Церкви України. На подвір’ї церкви зібралося чимало прихильників УПЦ (МП). Жителі мікрорайону Борисівка вимушені були провести службу за зачиненими дверима, аби уникнути чергових скандалів та провокацій. На місці були присутні працівники поліції, які забезпечували порядок.

    Про це повідомляє місцеве видання proslav.info

    Раніше 9 червня відбулось зібрання релігійної громади прихожан Церкви святих Бориса і Гліба УПЦ (МП) мікрорайону Борисівка на якому вирішили приєднатись до ПЦУ. Більшістю голосів було визначено бажання людей перейти до служіння Православної Церкви України.

    Протягом червня у Переяславі відбулися слухання щодо переходу інших релігійних громад до Православної Церкви України. Жодні збори не підтримали рішення залишитися у лоні УПЦ МП. У церквах деяких сіл Переяславської громади ПЦУ відразу змогла проводити служби, а для інших цей процес дещо затягнувся. Наприклад, Громада Храму Преподобної Параскеви у Вовчкові остаточно завершила свій перехід до лона Православної Церкви України тільки на початку жовтня.

    Сьогодні ж представники Православної Церкви України вперше змогли провести служіння у церкві святих Бориса і Гліба. Варто зазначити, що віряни, які перейшли до ПЦУ мають офіційно зареєстровану релігійну організацію за адресою церкви святих Бориса і Гліба.

    Яка позиція УПЦ (МП) 

    За час повномасштабного вторгнення росії ні один священник московського патріархату у Переяславській громаді публічно не виявив бажання перейти до лона автокефальної Православної Церкви України. Кожні збори супроводжувались провокаціями та викриками на кшталт “Это рейдерский захват” чи “Дайте мне молиться, как я хочу”. Варто зазначити, що ні на одному з більше ніж 40 прощань із захисниками України, що були у Переяславській громаді, жоден священник УПЦ (МП) присутнім не був. Це підтверджують журналісти «ProSlav», які проводили зйомки всіх прощань.

    Новопризначений настоятель парафії 

    Після переходу громади до ПЦУ, указом предстоятеля Православної Церкви України настоятелем парафії святих Бориса і Гліба у Переяславі призначено протоієрея Сергія Лущака.

    «Я був священником УПЦ (МП), але події вторгнення росії стали для мене остаточним рушієм переходу до Православної Церкви України. Священники УПЦ (МП) залежні, через високий вплив москви, але, як бачите, переходити до ПЦУ можливо. Мене назначили служити в Переяславі і мені подобається це місто – воно чимось схоже на моє рідне. Користуючись нагодою, запрошую завтра, 6 листопада, жителів Переяслава о 14:00 на служіння до церкви святих Бориса і Гліба», – ділиться отець Сергій.

     

    Найсвіжіше

    Популярне