Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    ДЕСС повідомила, що Древлеправославна Церква України юридично оформила вихід з підпорядкування москві

    Древлеправославна Церква України (ДЦУ) відновила свою історичну назву та юридично зареєструвала самостійний релігійний центр.

    Про це повідомили на сайті Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

    «Віряни Древлеправославної Церкви України ‒ древлеправославні християни. Термін «старообрядці» не був самоназвою– її дали ззовні. Віряни України повертаються до власної назви ‒ древлеправославні християни. Прийнятним також є термін «старовіри». Таким чином, Древлеправославна Церква України (ДЦУ) відновила свою історичну назву та юридично оформила важливий крок до автокефалії ‒ вихід з підпорядкування Московській Митрополії Російської (Руської) Православної Старообрядницької Церкви. Відповідно Древлеправославна Церква України (назва до зміни ‒ Управління Київської і Всієї України Єпархії Руської Православної Старообрядницької Церкви) не є складовою і не підпорядковується Російській Православній Старообрядницькій Церкві», – йдеться в повідомленні ДЕСС.

    Новий статут Древлеправославної Церкви України ‒ важливий крок на її шляху до визнаної автокефалії, проголошеного навесні цього року, зазначили в держустанові.

    Від Древлеправославну Церкву України зареєстрували 2 листопада в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

    «ДЦУ пройшла крізь численні заборони з боку московської/російської і згодом радянської влади. Однак, досвід цієї релігійної спільноти вкотре засвідчив, що жодні заборони не знищать щиру віру. З 1988 спільнота змогла відновити діяльність у правовому полі, однак, лише як складова Російської (Руської) Православної старообрядницької Церкви. Водночас духовний центр Древлеправославної Церкви ‒ в Україні, у селі Біла Криниця Чернівецької області. Білокриницька Митрополія древлеправославних християн має у своєму канонічному підпорядкуванні парафії на теренах Румунії, США, Канади, Італії, Австралії, Німеччини, Грузії, Латвії та інших країн Європи», – зауважили в ДЕСС.

    Найсвіжіше

    Популярне