Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Святогірську лавру нищила артилерійська бригада з російського улан-уде

    АрміяInform в своїй новій публікації розповіла, що Святогірську лавру на Донеччині обстрілювала рашистська 30-та артилерійська бригада із складу 36-ої загальновійськової армії Східного військового округу РФ.

    З’ясувати це вдалось так: позиції 30-ої артбригади рашистів з Улан-Уде (Бурятія) знаходились поблизу селища Студенок на Харківщині, а звідки до Святогірська по прямій було лише 10 км. На цих позиціях орки кинули зокрема гільзи від 152-мм артсистем та укупорки метальних зарядів від 203-мм самохідної гармати 2С7 “Пион”, які були доставлені з в/ч № 55443 (склад зберігання ракетного та артилерійського озброєння, Куженкіно-2, Твєрская область РФ).

    Але також там були боєприпаси з маркуванням “ГосНИИмаш”, єдиного в РФ розробника боєприпасів до артсистем усіх калібрів, як сухопутних, так і “морських” версій.

    “Із вищевикладеного можемо “витягнути” як мінімум два моменти. Російські окупанти вкотре необачливо (як для себе) кинули чергові докази чергового військового злочину із використанням важкої артилерії, якою били по цивільній інфраструктурі”, – пише Defence-ua.

    Росіяни не тільки намагались придбати снаряди 203-мм радянського виробництва в державах колишнього СРСР, але й також намагаються самотужки налагодити виробництво боєприпасів цього калібру на потужностях свого ОПК, в умовах “тотальної війни” проти України.

    Свідчення місцевих також не на користь росіян.

    «Ми вже двічі переселенці, — розповідає місцева мешканка Тетяна. — У 2014 році переїхали сюди з Донецька, торік нарешті закінчили ремонт у будинку, і ось навесні 2022-го знову довелося залишити будинок та тимчасово переїхати цього разу вже у Хмельницький. Зараз ми приїхали з чоловіком, щоб навести мінімальний порядок після окупантів та законсервувати будинок на зиму. Окупанти перевернули все з ніг на голову, намагалися завести нашу стареньку вантажівку, а коли в них нічого не вийшло, автівку просто розстріляли та розбили фари, щоб дістати з них лампочки. Вони залишили в нашому домі напис на склі — «с любовью, ваша росия». Після закінчення бойових дій ми обов’язково повернемося сюди — додому!».

    Нагадаємо, на території Святогірської лаври рятувальники знайшли під завалами тіло. Також СБУ виявила катівню рашистів поруч із Святогірською лаврою.

    Найсвіжіше

    Популярне