П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Говорун: після об’єднання УПЦ МП і ПЦУ ми отримаємо Український Патріархат

    Богослов, архімандрит Кирило Говорун розповів про своє бачення майбутнього так званої Російської Православної Церкви в Україні.  

    За словами архімандрита, УПЦ МП мала авторитет за часів митрополита Володимира (Сабодана), але цей авторитет було розгублено. І це пов’язано з агресією,  і найголовніше з реакцією УПЦ МП на російську агресію щодо України, і відповідно дуже складно передбачати яке майбутнє чекає на цю церковну структуру.

    “Я ще раз хочу підкреслити, це дуже важливий момент, ми говоримо саме про церковну структуру, а не про Церкву як таку. Тому що, в Україні є Єдина Церква. Ми віримо в Єдину Церкву Христову. А ця Єдина Церква вона має декілька структур які нею керують. Зокрема, це структура Української Православної Церкви, те що називалася Московського патріархату і Православна Церква України, яка є автокефальною церквою в Україні. Так от, яким буде майбутнє саме структури УПЦ
    яке раніше мало приставку Московського патріархату, а зараз невідомо яку приставку нам ставити до цієї церкви, незрозуміло”, – зазначив архімандрит в ефірі “Суспільного”.

    Він впевнений, що це буде залежати від багатьох чинників.

    “Перш за все звичайно від успіхів Збройних сил України. Друге – це від того, як сама ця церква буде себе ставити в цій ситуації”, – сказав Кирило Говорун.

    Також він розповів, чи відбулись якісь зміни в УПЦ МП після того, як вона наприкінці травня провела Собор у Феофанії, де спробувала зімітувати “автокефалію”.

    “Звичайно перебіг подій, перебіг війни, він вплинув на всі церкви і в тому числі на УПЦ МП, і продовжилося розшарування всередині цієї церкви, як по горизонтальних лініях, так і по вертикальних лініях. По вертикальних – ми бачимо розшарування між єпископами, священиками та вірянами. Ми бачимо, що єпископи значною мірою продовжують або мовчати, або навіть продовжують якось тихенько те підтримувати  агресію. Ми бачили, як нещодавно, наприклад, були обшуки у помешканні Митрополита Іонафана у Вінниці. І СБУ знайшли там якісь докази, які демонструють його підтримку діям Росії. На рівні духовенства все ж таки, я думаю, що значна більшість священиків, вони – за Україну. Вони є патріотами саме України. Також
    більшість вірян є безсумнівно для мене патріотами України. А от з єпископатом… є велика проблема, тому що деякі єпископи, як ми бачимо, беруть пряму участь у, наприклад, анексії, деякі єпископи взяли участь, у засіданні разом з путіним у Кремлі з приводу анексії українських територій. Деякі єпископи втекли в росію і більше не перебувають на території України. Оце вертикальне розшарування всередині УПЦ”, – пояснив Кирило Говорун.

    Він також впевнений що відбувається “горизонтальне розшарування”, яке відповідає лінії фронту. Тому що, на окупованих територіях УПЦ МП активно співпрацює значною мірою з окупантами.

    “В мене, наприклад, є докази які свідчать про те, що окупанти ставлять перед навіть священниками УПЦ МП на окупованих територіях, зокрема в Херсонській області, питання руба: “або ви підпорядковуєтесь напряму Москві, або ми вас в буцегарню чи в підвал відводимо”. Таке теж є. І це теж є реальність. Отже УПЦ МП фрагментується, на жаль” – зауважив Говорун.

    Він додав, що УПЦ МП не буде такою, як раніше, а об’єднається з ПЦУ.

    “Я, чесно говорячи, не думаю що вона збережеться в тих рамках, в тих формах, в яких вона існує до цього часу. Я сподіваюся, що майбутнє УПЦ буде у єдності з Православної Церкви України. Врешті-решт яка буде форма цієї єдності це інше питання. Це вони між собою мають домовитися. Але рано чи пізно, сподіваюся, що в Україні постане Єдина Помісна Церква, яка об’єднає всіх православних. Звичайно це має відбутися після певного катарсису, очищення. Навіть після суду над колаборантами всередині УПЦ. Але рано чи пізно є великий потенціал і всередині ПЦУ і всередині УПЦ,серед духовенства, серед вірян, для того щоб врешті-решт об’єднатися в Єдину церкву”, – сказав богослов.

    Він впевнений, що таке об’єднання допоможе визнанню ПЦУ і здобуттю патріархату.

    “Я абсолютно впевнений в цьому, що це стане поштовхом, по-перше, до визнання автокефалії ПЦУ всіма Помісними Церквами, і більш того навіть, що це уможливить створення саме Українського Патріархату. Що ця об’єднана Церква отримає статус Патріарший”, – підсумував Кирило Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне