П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Повернення Євангельського рукопису 220 до монастиря Вселенського патріархату

    У вівторок, 27 вересня 2022 року, Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв вельмишановного пана Стіва Гріна, засновника та голову правління Музею Біблії, що базується у Вашингтоні, разом з його співробітниками: д-ром Джеффрі Клоха, головним куратором, д-ром Брайаном Хайлэндом, асоційованим куратором середньовічних рукописів, та професором д-ром Елізабет Продромоу, членом Консультативної ради музею.

    Про це 28 веренся повідомляє сайт Вселенського патріарха.

    Зустріч відбулася у контексті співпраці Вселенського Патріархату з Американською Фундацією, а також майбутнього офіційного заходу з повернення Євангельського рукопису 220, яке відбудеться 29 вересня у Патріаршому і Ставропігійному монастирі Ейкосіфойнісса, звідки рукопис був викрадений болгарськими комбатантами у 1917 р. разом з багатьма іншими його артефактами. Зазначається, що захід присвячений пам’яті нещодавно померлого митрополита Драмського Павла.

    Під час зустрічі у вівторок були присутні Його Високопреосвященство митрополит Халкидонський Еммануїл, Його Високопреосвященство архієпископ Американський Елпідофор, який представлятиме Його Всесвятість на заході, що відбудеться в монастирі Ейкосіфоінісса.

    Патріарх Варфоломій подякував керівництву Музею Біблії за плідну та змістовну співпрацю Фундації з Вселенським Патріархатом, вкотре високо оцінивши повернення рукопису Євангеліста, та зазначив, що це гідний наслідування вчинок, який багатообіцяюче сприяє поверненню решти привласнених рукописів та церковних артефактів до їхньої історичної та природної домівки, а саме до Монастиря.

    Історична довідка про повернення Євангелія:

    Одразу після ідентифікації рукопису д-р Джеффрі Клох звернувся з листом від 20 червня 2020 року до Вселенського Патріарха Варфоломія, в якому поінформував Його Всесвятість про те, що в рамках співпраці згаданого Музею зі Вселенським Патріархатом було прийнято рішення про повернення Євангеліста 220 до його філії – монастиря Ейкосіфойнісса.

    У відповідь Його Всесвятість висловив подяку за це рішення в офіційному Патріаршому листі, надісланому 31 серпня 2020 року, зазначивши, що воно є актом відновлення законної культурної спадщини монастиря Ейкосіфонісса.

    Крім того, він підкреслив, що “для монастирської братії та християнського світу є справжнім благословенням бачити, як релігійні артефакти, які були вивезені з монастиря, офіційно повертаються до своєї природної домівки і надалі використовуються для духовного повчання віруючих, а також дослідниками мистецтва та історії”.

    Найсвіжіше

    Популярне