П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Насмішка над демократією: Рада Церков про псевдореферендуми під дулами автоматів

    Проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України під дулами автоматів, в умовах військової окупації є насмішкою над демократією і дискредитацією легітимних державних інституцій, які діють на підставі міжнародного права.

    Про це заявила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у документі щодо псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

    У зв’язку з незаконними референдумами Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявляє наступне:

    1. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України, в межах існуючого, міжнародно визнаного та закріпленого Конституцією кордону, є цілісною і недоторканною.

    2. Розв’язана Росією повномасштабна війна проти України має на меті всупереч міжнародному праву захопити частину території України і знищити Українську державу.

    3. Проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України під дулами автоматів, в умовах військової окупації, коли відсутня всяка особиста свобода і пошана до гідності людського життя та покликання на нього, як на щось вірогідне, – є насмішкою над демократією і дискредитацією легітимних державних інституцій, які діють на підставі міжнародного права. Оскільки справжнє волевиявлення чи будь-яке інше голосування у такій ситуації є неможливим.

    4. Такі свавільні дії окупанта є незаконною, насильницькою спробою анексувати частину території України, подібно як це було вчинено 2014 року щодо півострова Крим, свавільним попранням міжнародних правових норм, а також договірних зобов’язань Російської Федерації перед Україною.

    З огляду на це, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала всі держави світу не визнавати псевдореферендуми, які проводить російська окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях України; владу Російської Федерації відмовитися від злочинного задуму анексії, який порушує не лише людські закони співжиття народів, але і відповідні приписи християнських, ісламських та іудейських Священних Писань.

    Найсвіжіше

    Популярне