Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Стала відома програма візиту папи Франциска в Казахстан

    Речник Апостольської Столиці представив журналістам програму 38-ї Апостольської подорожі Папи Франциска, в рамках якої він візьме участь в VII Конгресі лідерів світових і традиційних релігій, що відбуватиметься в столиці Казахстану Нур-Султані.

    «У серці цієї подорожі не може не бути діалог, зустріч та пошуки миру між різними культурними і релігійними світами», – сказав Маттео Бруні, Директор Ватиканського прес-центру, представляючи акредитованим журналістам Апостольську подорож Папи Франциска в Казахстан, під час брифінгу в п’ятницю, 9 вересня 2022 року, передають Ватиканські новини.

    Наступна подорож папи перегукується з візитом у цю країну в Центральній Азії, який 21 рік тому здійснив його попередник папа Іван Павло ІІ, виявивши неабияку відвагу, вирушивши в дорогу всього через кілька днів після терористичних актів 11 вересня 2001 року, коли згущувалися хмари збройної інтервенції в регіоні. Сьогодні картина міжнародних стосунків позначена збройним вторгненням в Україну, глобальними наслідками цієї війни, як також численними іншими кризами. Маттео Бруні в цьому контексті навів слова Івана Павла ІІ, сказані під час церемонії привітання: «Казахстане, земле мучеників і віруючих, земле депортованих і героїв, земле мислителів і митців, не бійся! Хоч глибокими та множинними є знаки поранень, завданих твоєму тілу, якщо труднощі та перешкоди проставляються справі матеріального та духовного примирення, нехай бальзамом та стимулом для тебе стануть слова великого Абая Кунанбая: “Любов і справедливість є початком людяності, вони є вінцем діла Всевишнього”».

    Конгрес релігійних лідерів

    Нагодою для подорожі Папи Франциска став VII Конгрес лідерів світових і традиційних релігій, який 14 та 15 вересня відбуватиметься у Палаці Незалежності, який є просторішим від Палацу Примирення, обраного на початку. На даний час свою участь підтвердили 108 делегацій із 50 країн. Під час попередніх конгресів делегацію Святого Престолу очолював кардинал, вперше на цю зустріч прибуває Папа. «Роль релігійних лідерів світових і традиційних релігій в духовному та суспільному розвиткові людства в період після пандемії», – такою є тема конгресу, під час якого обговорюватимуться такі питання як роль релігій у зміцненні духовних і моральних цінностей в сучасному світі, роль освіти й виховання у зміцненні миру та гармонії, внесок релігійних лідерів і політиків у підтримку глобального міжрелігійного діалогу та миру, в боротьбу з екстремізмом та тероризмом, внесок жінок у сталий розвиток суспільства і роль релігійних спільнот у підтримці соціального становища жінок.

    Зустріч із нащадками мучеників за віру ХХ століття

    Представляючи програму візиту, Маттео Бруні звернув увагу на те, що в Святій Месі, яка 14 вересня служитиметься у ЕКСПО-центрі, де відбувалася Всесвітня виставка 2017 року, передбачається присутність християн, які є нащадками переслідуваних за віру в Радянському Союзі та в’язнів Гулагу. Особливою буде також зустріч з духовенством і чернецтвом, що відбудеться в катедральному соборі Матері Божої Неустанної помочі, який відвідував також Іван Павло ІІ і де Папа посвятить спеціальну ікону Богородиці, Матері Великого степу. Ще остаточно не узгоджені двосторонні зустрічі, які заплановані програмою візиту в рамках конгресу релігійних лідерів. На даний час, як уточнив Матео Бруні, не передбачається заходів, в яких йшлося б про гіпотетичну зустріч між Папою та Сі Цзіньпіном, Президентом КНР, який в ці дні також перебуватиме в Нур-Султані.

    Раніше повідомлялось, що папа Франциск не зустрінеться з Кірілом в Казахстані. Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату Антоній розповів, що Російську православну церкву (в Казахстані) представлятиме офіційна делегація, а Кіріл (Гундяєв) у роботі з’їзду не братиме участі і відповідно, його зустріч з  Франциском у Казахстані не планується.

    Найсвіжіше

    Популярне