Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Афінський: «Хто в усьому світі не позаздрить такій зустрічі»

    Вселенський Патріарх Варфоломій, Архієпископ Афінський і всієї Греції Єронім і Митрополит Київський і всієї України Епіфаній прибули на острів Тасос у Греції на запрошення Митрополита Тасоського Стефана, щоб взяти участь у першому святкуванні «Собору святих на Тасосі» і отримати їхню святу ікону, написану для цієї мети.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Після офіційного прийому в порту острова, в історичному храмі Успіння Богородиці відбулося урочиста молитва, де митрополит Стефан звернувся до предстоятелів і висловив щиру радість за їхню присутність на острові.

    Він особливо зупинився на християнізації Русі наприкінці 9 століття після Р.Х., коли Патріарх Фотій послав перших апостолів до Києва для проповідування Євангелія та хрещення перших християн.

    Після цього Вселенський Патріарх говорив про єдність і спілкування всередині Церкви, згадуючи про внесок святих у життя Православної Церкви та вірних, зазначивши, що за сорок років його Патріархії було канонізовано багато святих.

    Вселенський Патріарх також згадав внесок Апостола народів Павла у поширення Євангелія у світі, починаючи з міста Філіппи.

    Архієпископ Афін теплими словами згадав Вселенського Патріарха, а також присутність Митрополита Київського, зазначивши: «Хто в цілому світі не позаздрив би такій зустрічі, де головує Патріарх нашого народу та і вірний народ Божий».

    Він згадав про послання єдності, яке надсилає всьому православному світу спільна присутність на Тасосі Вселенського Патріарха та Митрополита Київського.

    Після цього Митрополит Київський, промовляючи грецькою мовою, висловив радість перебуванням у Греції та вдячність Митрополиту Стефаносу за запрошення та окремо зазначив:

    «Ваше офіційне запрошення надійшло до нас на початку березня, у важкі дні, коли російський тиран посилав свої війська, щоб знищити нашу країну та захопити Київ. У ті дні, коли я читав ваше запрошення, ми намагалися захиститися від російських бомб. Я читав ваше запрошення, не знаючи, що може статися з нами наступної миті, наступного дня».

    Також, звертаючись до архієпископа Афінського, він висловив вдячність йому та членам Священного Синоду Елладської Церкви «за любов і підтримку Автокефальної Церкви України».

    Епіфаній навіть додав, що «Церква Греції як старший брат несе тягарі і пропонує свою допомогу молодшому брату». Водночас предстоятель ПЦУ також звернувся зі словами вдячності до патріарха за запрошення, яке він адресував йому, щоб співслужити на острові Тасос, а також за постійну та безперервну допомогу та підтримку, яку він надає ПЦУ після надання Томосу про автокефалію.

    Найсвіжіше

    Популярне