Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Річниця візиту Вселенського патріарха до України: як це було?

    20 серпня розпочався третій офіційний візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на запрошення від Президента України і предстоятеля ПЦУ.

    Візиту передувала презентація книги про 30 років патріаршества Вселенського патріарха Варфоломія, виданої спільними зусиллями Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» та Переяславсько-Вишневська єпархія ПЦУ.

    У аеропорту Бориспіль патріарха зустрів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Mykhaylo Anishchenko, предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, духовенство та представники влади. За традицію гостю піднесли український коровай.

    Цього ж дня ввечері відбулась зустріч президента Володимир Зеленського і патріарха Варфоломія. Перезидент Зеленський звернув увагу, що тогорічний візит Його Всесвятості на святкування 30-річчя незалежності України співпав з 30-ю річницею патріаршества Варфоломія. По завершенні зустрічі президент України запропонував офіційну вечерю на честь Його Всесвятості.

    21 серпня зранку відбулась зустріч Вселенського патріарха і митрополита Епіфанія в Михайлівському соборі Києва і подячна молитва. Обоє вони вшанували полеглих захисників України і жертв Голодомору.

    А вдень відбулась зустріч предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія. Вселенський патріарх Варфоломій зазначив, що народ України має повне право на автокефальну Церкву і Вселенський престол виконав свій обов’язок, а надання Томосу було справедливим рішенням.

    «Ми ще раз дякуємо за теплі слова і це не просто слова, адже ми справді відчуваємо Вашу любов, мудрість і піклування», – підсумував тоді митрополит Епіфаній.
    Рівно рік тому, цього дня ввечері, патріарх Варфоломій очолив вечірнє богослужіння у свої Ставропігії – Андріївській Церкві разом із екзархом, єпископом Команським Михаїлом, предстоятелем та духовенством ПЦУ. Після богослужіння відбулося прийняття патріарха в Ставропігії Вселенського патріархату в Києві.

    Єпископ Команський, зокрема, тоді звернувся до патріарха із словами подяки: «Як величний вінець передбаченої Апостолом благодаті, як його хрест, що увінчав київські гори, стало дарування Матір’ю Церквою автокефального визнання, яке увінчало століття буття та розвитку Церкви Святійшої Митрополії Києва». Екзарх нагадав, що 30-річний ювілей незалежності України співпав із 30-річним ювілеєм служіння Варфоломія на троні патріарха.

    Патріарх своєю чергою подякував владі України за реставрацію храму та його передачу храму у користування Ставропігії Церкви-Матері. Він також висловив подяку екзарху єпископу Михаїлу. Також патріарх Варфоломій зауважив, що християни і загалом люди доброї волі, звертаються до Ставропігії, щоб дізнатися, що говорить Константинопольська Церква-Матір про різні питання.

    А згодом, у стилобатній частині Ставропігії відбулося прийняття, під час якого, до Його Всесвятості підійшла до благословення та з подякою за молитву дівчинка з Волині на ім’я Марта, яку від смерті врятувала молитва патріарха Варфоломія.

    Одного разу, коли Вселенський патріарх прямував на службу у патріарший собор на Фанарі, до нього підійшов священник, в майбутньому екзарх в Україні і попросив про молитву і благословення для дівчинки, яка перебуває у тяжкому стані на межі життя і смерті після операції. Патріарх перепитав ім’я і пішов молитися. Невдовзі, по завершенню богослужіння, загроза життю дівчинки милувала.

    22 серпня патріарх очолив Божественну літургію із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм у Софії Київській. Також патріарх відвідав ІV Міжнародний волонтерський та ветеранський форум, де відзначив героїзм українських захисників.

    Водночас в Московському патріархаті та його філії – УПЦ МП тоді намагалась організувати ряд провокацій, очорнити і зірвати візит Його Всесвятості в Київ. Кіріл (Гундяєв), який зараз благословляє винищувати українців, тоді називав гріхом візит Варфоломія і повторяв наратив про “розкол” вчинений Вселенським патріархом. Саме так в РПЦ називали спроби Фанара об’єднати всі православні церкви в Україні.Аналогічні заяви були в УПЦ МП. Там навіть напередодні візиту запустили ганебний флешмоб “Варфоломій, ми тебе не звали”, а згодом, під час візиту вже хотіли зустрічі з Його Всесвятістю.

    На всі ці нападки патріарх Варфоломій відповів наступне: «…для них важко визнати реальність, або ж вони відмовляються її визнавати. Вони також несвідомі в тому, що значить автокефалія, так само як в історії та канонічній практиці – її надання. Російська церква, якій вони прагнуть приналежати, отримала свій автокефальний та патріарший статус від Вселенського Патріархату. Чому ж тоді вони не хочуть погодитися з тим самим канонічним обґрунтуванням автокефалії у випадку Православної Церкви України, яке було дійсним для Православної Церкви Росії та інших православних церков, яким Вселенський патріархат надав автокефалію та патріарший статус?».

    Також, в рамках п’ятиденного візиту до України патріарх зустрівся із головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим і прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та відвідав урочисті заходи з нагоди Дня Незалежності України.

    Його Всесвятість відвідав грецьке та турецьке посольство та зустрівся із грецькою діаспорою в Україні.

    Візит Вселенського патріарха подарував українському народові радість від спілкування з Його Всесвятістю. Патріарх залишив частинку свого серця і тепла Україні, а також засвідчив свою підтримку та любов до нашої батьківщини.

    Зараз же, коли Україну спіткало випробування війною, Його Всесвятість постійно звершує молитви за Україну, а єрархи Вселенського патріархату, особливо Daniel Zelinsky УПЦ США та Archbishop Elpidophoros of America – очільник Архієпископії Вселенського Патріархату у США, постійно надають гуманітарну допомогу українцям. А Екзарх Вселенського Патріарха в Києві, єпископ Команський Михаїл в час ворожого штурму столиці регулярно завершував богослужіння у Андріївські церкві, власним прикладом засвідчуючи єдність Церкви-Матері та українського народу.

    Джерело: релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне