П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Молімося всі за припинення війни в Україні

    Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію, відслужену у вівторок у монастирі Святого Пантелеймона Афонського в Константинополі з нагоди свята пам’яті святого Пантелеймона за юліанським календарем.

    Божественну літургію звершили Великий Синкел Яків та єпископ Назіанзький Афінагор, Головний Секретар Провінційного Синоду Священної Архиєпархії Америки, у співслужінні священнослужителів із США та кількох російськомовних вірних, передає сайт Вселенського патріархату.

    У своєму слові Його Всесвятість висловив радість з приводу перебування на Подвір’ї святого Пантелеймона, щоб відсвяткувати це свято разом з представниками російськомовної громади.

    «Саме материнська любов, прихильність, тепло, якими Матір-Церква обіймає всіх без винятку своїх дітей, привела нас сьогодні сюди. Це любов, з якою Константинополь дав спочатку болгарам, а потім усім слов’янським племенам світила християнської віри, кирилиці і культури. Це любов, якою вона обняла український народ і віддала йому те, що йому належало. Це любов, з якою вже близько півроку молиться за припинення війни в Україні.

    Мати-Церква Константинополя засудила цю війну від самого початку, але вона любить усіх людей і молиться за жертви війни та за швидке припинення цієї війни, що спричинила стільки жертв і мільйони біженців.

    Це та сама любов Церкви-Матері, з якою вона молиться за всіх православних предстоятелів Святих Божих Церков, навіть якщо деякі з них не пам’ятають і не шанують своєї Церкви-Матері. Це любов Матері-Церкви, не мачухи, а справжньої Матері-Церкви, що нещодавно привела до канонічності Православну Церкву та наших братів і сестер у Північній Македонії та відкрила шлях для цього народу у всеправославну родину».

    Патріарх також згадав про конференцію, яку Вселенський Патріархат організує на початку вересня для православної молоді Туреччини і в якій, як очікується, візьмуть участь понад 250 молодих людей. «Вони не тільки греки, вони не тільки арабомовні з Антіохії, але вони також і росіяни, і українці, і грузини, і гагаузи, і румуни, всі вони, тому що всі вони є дітьми Матері-Церкви Константинополя. І всі ми повинні бути братами і сестрами один для одного, бо у нас одна Мати», – додав Його Всесвятість.

    З цієї нагоди патріарх Варфоломій також представив кандидата в священнослужителі Дімітріоса Кам’яновича з України, відмінника випускника факультету теології Салонікського університету Аристотеля, який буде висвячений на диякона під час Божественної літургії в Панагії Сумела.

    А Патріарх продовжив:

    «Я прибув сьогодні вранці з Фанару, щоб донести вам, усім без винятку, це послання любові та єдності. Ми одна всеправославна родина. Молімося всі за припинення війни в Україні. Ми хочемо миру, ми хочемо єдності, ми хочемо любові. Тільки так ми зможемо жити щасливо в цьому світі».

    Найсвіжіше

    Популярне