П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського патріарха: Віра зцілених сліпців, повинна служити нам прикладом і захищати від відчаю

    31 липня у Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію у співслужінні диякона Івана Петрущака.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Єпископ Михаїл наголосив на вірі зцілених Господом сліпців. Ісус Христос сотворив чудо за їхньою вірою, одним словом. Подібні випадки траплялись і раніше, але не завжди, Господь говорив лише слово.

    Архієрей зауважив, що ця віра сліпців повинна служити нам прикладом для наслідування і захищати від відчаю.

    Повний текст проповіді єпископа Команського Михаїла (Аніщенка)

    «З Воскресним Днем вас дорогі браття та сестри. Сьогодні ми з вами чули Євангеліє. Євангеліст Матфей розповідає нам, як двоє сліпців бігли за Спасителем і кричали, просили про допомогу. І коли Він зупинився, вони підійшли до Нього. І Бог питає: “Що ви хочете”. А вони відповідають: “Хочемо бачити”. Господь відповідає: “По вірі ваші, нехай буде вам”. І вони зцілились. Ось так просто.

    Здавалось б. Те що не мали люди, чи втратили внаслідок якогось нещасного випадку було відновлено Господом просто одним словом. “По вірі вашій нехай буде вам”.

    Ми бачимо, що подібні випадки траплялись і раніше і не завжди було, що Господь говорив слово. Було і таке, що Він застосовував певні дії, змішував порох із землі і клав людині на очі, але тут вистачило Господу одного слова. Ми бачимо, яка сильна була віра в людей. Але люди завжди люди. І Бог каже їм: “Ідіть і дивіться, щоб ніхто не дізнався”. І що вони зробили. Вийшли і всім розказали. Одразу. Такі ми люди є.

    Це не через те, що ніхто б не дізнався про це чудо. Всі б дізнались. Люди, які роками бачили людину незрячою, сліпу, яка втратила зір і тут вони бачуть її зцілену. Зрозуміло, що вони зрозуміли, що відбулось чудо. Але, як там не є. Інші тут же почали казати на Господа, що Він силою диявольською це робить, але менше з тим.

    Головне, що ми бачимо наскільки сильна була в людей віра і ця віра повинна служити нам прикладом. Розуміймо, що не все так просто в нашому житті. Не завжди все вдається по одному слову. Треба докладати і власні зусилля. Але якщо ми покладаємось на Господа і часом не вистачає нам, нашої віри, згадуймо постійно ці слова. Коли вони прийшли до Господа, він спитав: “А що ж ви хочете від мене”. Так і Господь і нас спитає: “А що ж ти хочеш”, ми виливаємо Йому свій біль, свої сльози, свої потреби і Він каже: “По вірі твоїй, нехай буде тобі”. Тобто багато в чому залежить і від нас. Не все залежить від нас, але багато в чому подібні речі залежать від нас.

    Нехай Господь укріпляє нашу з вами віру, допомагає жити християнським життям і завжди слідувати за Богом. Як оті сліпці. Напевне, що не одна людина, там був натовп, за Спасителем завжди ходив… Вони йшли і кричали за Господом. І вони добились свого.

    Отже ніколи не треба опускати руки, ніколи не треба падати у відчай, ніколи не треба думати, що Господь нас забув чи покинув. Господь такого ніколи не зробить. Господь завжди з нами, завжди підтримує і слухає нас. Отже, по вірі нашій з вами, нехай буде всім нам благословення Боже і допомога в житті.

    Дякую всім, хто прийшов щоб помолитись. Вітаємо новохрещених немовляток з прийняттям святого хрещення, а батьків з цією великою подією. Хай Господь береже їх вам на радість, Богові на славу, хай ростуть здорові».

    Найсвіжіше

    Популярне