Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Після переходу в ПЦУ: В одному з сіл на Хмельниччині ламали двері, щоб зайти до церкви (відео)

    Православні християни села Андрійківці Розсошанської громади отримали документи про створення незалежної релігійної громади, розповідає голова ініціативної групи Олена Румановська. За її словами, понад 60 прихожан хотіли вийти з УПЦ МП. Наступного дня після одержання документів селяни покликали священика ПЦУ, щоб відправив молебень, та зайти в храм не могли.

    У православних християн Андрійківців Розсошанської громади на руках — документи про створення незалежної релігійної громади. Голова ініціативної групи з переходу громади від УПЦ Олена Румановська розповідає: наступного дня після отримання документів покликали священика Дмитра ПЦУ провести молебень, та двері храму — зачинені. Ключі, кажуть прихожани, іє в колишнього настоятеля Георгія та в секретаря церкви, їм телефонують, просять принести ключі, та ті відмовляються. За словами Олени Румановської, вісім жителів села хотіли створити свою релігійну громаду, та їм відмовили.

    Поспілкуватися з отцем Георгієм, який раніше правив в цій церкві, Суспільному не вдалося. Він не приїхав на схід релігійної громади і не відізвався на телефонний дзвінок. Як не вдалося поспілкуватися і з людьми, які хотіли створити свою, незалежну релігійну громаду разом з отцем Георгієм.

    “Якщо вони так чесно молилися, якщо вони так чесно вірять, мають права і розум, то будь ласка, прийдіть, поясніть людям, на якій основі, і хто правий, хто винуватий”, — жителька Андрійківців Тамара Томчишина.

    Отець Дмитро просить громаду діяти.

    “В вас є всі документи, в вас є свобідна воля, самі вирішуйте, що ви маєте робити”, — священник ПЦУ Дмитро.

    Громада вирішує ламати двері і заходити в храм. Староста села Оксана Андрущишина каже:

    “Я не вважаю за потрібне ламати двері, але якщо громада вирішила. Вони мають право ходити до церкви. Їм накипіло. Це кожен день приходять в сільську раду і кожен день це говорять, і це ще тихо”.

    У Петропавлівському храмі в Андрійківцях заледве вміщується два десятки прихожан. Це — звичайна сільська хата, в якій жили люди, і в якій приблизно 20 років тому вирішили розташувати церкву. Олена Румановська розповідає: отець Георгій не правив у храмі пів року, і набожні люди не могли в своєму селі освятити паски.

    “На Великдень, хто має машини, їздили до цього нашого батюшки вже нового, Дмитрія, у Вищі Вовківці, брали попутно собі ще сусідів, родичів, знайомих. 0.25 0.29 Ну, в Райківцях ще церква перейшла, дуже гарна церква, собор, до ПЦУ, але туди нема ніякого сполучення такого, регулярного”, — Олена.

    “Села розірвані, транспортного зв’язку немає, і, в основному, люди йшли до костелу, в нас є ще костел. Навіть наші православні ходили в костел молитися”, — староста села Андрійківці Оксана Андрушена.

    Священник Православної церкви України Дмитро розповідає: перше його призначення на службу в Хмельницькій області було в Малиничі в 2019 році, тепер він править у п’яти селах, і в кожному були протистояння з прибічниками УПЦ.

    “Бували моменти і з бійками, і з криками, з прокльонами, нас обзивали, що ми такі-сякі. Але ми молимось Богові, бо ми знаємо: де правда, там Бог. 0.36 1.19 Ми маємо всі згуртовуватися і молитися”, — священник.

    На запитання, чи привітається він при зустрічі з попереднім настоятелем, відповідає:

    “Як вчить нас Христос, треба і до грішників, і до ворогів, але має бути справедливість. Не може церква благословляти на війну, Бог нас так не вчив. Бог вчив нас любити один одного”.

    Найсвіжіше

    Популярне