П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Про легітимність автокефалії УПЦ МП взагалі не йдеться, – архімандрит Кирило Говорун

    Богослов, архімандрит Кирило Говорун прокоментував нинішній статус УПЦ МП. Він каже, що про легітимність автокефалії УПЦ МП не доводиться говорити, а її шлях у цьому напрямку, ще дуже довгий.

    «У випадку УПЦ під керівництвом митрополита Онуфрія ми маємо справу з певним кроком до такої легальної автокефалії, хоча до такої автокефалії ще дуже довгий шлях. Але про її легітимність взагалі не доводиться говорити. Це самопроголошена автокефалія, і поки ніхто не збирається її визнавати», – сказав богослов в інтерв’ю для Духовного Фронту України.

    Він зазначив, що йдеться про самопроголошену та імпліцитною (невиражену) автокефалією і вона має ряд проблем.

    «Я її ще називаю технічною автокефалією: коли сама автокефалія відверто не проголошується, але по факту вона є. Проблема цієї автокефалії не лише в тому, що вона відкрито не проголошена, але й в тому, що її не рецепіюють і навряд чи найближчим часом це зроблять інші Церкви. Я вже чую голоси з боку УПЦ МП, що “нам байдуже, чи нас визнають. Ми проголосили себе тим, чим хотіли проголосити, і на цьому можна поставити крапку”», – вважає отець Кирило.

    За словами архімандрита, це свідчить лише про неосвіченість і незнання православної традиції.

    «Тому що повинна бути й рецепція. Власне, це той шлях, яким свого часу пішов патріарх Філарет, коли односторонньо проголосив автокефалію Київського патріархату. Слід заначити, що Філарет, на відміну від теперішнього керівництва УПЦ, намагався добитися хоч якогось визнання: він писав листи, встановлював контакти, тощо. Звичайно, в нього нічого не вийшло. Вийшло лише з наданням томоса Константинопольським Патріархатом. Це той самий шлях і ті самі проблеми, з якими стикається зараз УПЦ. Отже, рецепція, легітимність – це світські аналоги поняття канонічності», – підсумував він.

    Також Кирило Говорун впевнений, що у реальному об’єднані не всі зацікавлені в обох церквах.

    Найсвіжіше

    Популярне