П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Віримо, що в час нинішньої навали чужинців свята княгиня Київська Ольга молиться Богу за звільнення всіх куточків нашої Батьківщини, – Митрополит Епіфаній

    Прикладом жертовного і смиренного служіння для нас, серед інших святих, є рівноапостольна княгиня Київська Ольга, пам’ять якої нині прославляється.

    Про це йшлося у сьогоднішній проповіді Предстоятеля ПЦу митрополита Епіфанія, пише сайт Церкви.

    Бувши правителькою нашої давньої держави вона не собі служила і догоджала, але дбала про довірений їй народ. Бувши обдарована мудрістю більше за інших, вона спрямувала цей дар на пізнання істини, завдяки чому зрозуміла нікчемність ідолопоклонства та спасительність християнської віри.

    Пізнавши істину, вона на її засадах стала будувати довірену їй державу і в міру можливого поширювала правдиву віру, ставши, як кажуть слова святкового богослужіння на її честь, подібною до вранішньої зірки, що випереджає схід сонця. Завдяки її праці, особистому прикладу мудрості та благочестя стала можливою подія, яку ми будемо вшановувати наступного тижня – Хрещення України-Руси за правління її онука, князя Володимира Великого, утвердження нашої Київської держави як християнської, долучення її до європейської родини християнських народів.

    Хоча понад тисячоліття відділяє нас від часу земного життя святої Ольги, але й нині ми користуємося з добрих плодів її праці та служіння. І віримо, що в час нинішньої навали чужинців вона, як і тоді, служить рідному народу, серед сонму українських святих молячись Богу за перемогу правди, за звільнення всіх куточків нашої Батьківщини від неволі ворожої.

    Тому в день її прославлення ми з особливим почуттям звертаємося до княгині нашої, до матері української державності та до святої нашої заступниці: рівноапостольна Ольго, моли Бога за Київ – столицю твою, за Україну-Русь, державу твою, і за народ наш, який нині тяжко страждає, щоби визволитися нам від нашестя чужинців і за заповіддю Господньою в мирі та любові будувати дім свій! Амінь, – сказав Предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне