П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Папа Римський найбільше хоче уникнути шкоди Україні – Говорун

    Папа Римський Франциск намагається зрозумти як йому найкраще чинити, розуміючи, що його якісь необережні кроки або висловлювання можуть завдати шкоди Україні. При цьому понтифік насправді намагається виступати миротворцем.

    Про це заявив архімандрит, богослов Кирило Говорун в ефірі радіо НВ, коментуючи можливість візиту очільника Римо-Католицької Церкви до Москви і Києва.

    “Справді, Папа Франциск не полишає спроб виступити миротворцем у цій війні. Одночасно, це теж треба зазначити, він не полишає спроб зрозуміти, що відбувається в Україні. Він сам неодноразово говорив про те, що він до кінця не усвідомлює те, що відбувається. І це, власне, не дозволяє йому, можливо, пристати до якоїсь однієї політики, до однієї лінії – як вести себе по відношенню до цієї війни”, – наголосив Говорун.

    За його словами, всередині Ватикану існують різні концепції, різні підходи до цієї війни.

    “Нещодавно була важлива заява з боку кардинала Коха, який очолює Папську раду з християнської єдності, де він сказав, що вислови, наративи патріарха московського Кіріла межують з єрессю”, – зазначив богослов.

    На думку Кирила Говоруна, Папа Франциск є частиною цих дискусій і понтифік ще не пристав остаточно до якоїсь лінії як себе вести.

    “Він намагається зрозуміти як йому найкраще чинити, розуміючи, що його якісь необережні кроки або висловлювання можуть завдати шкоди Україні. Я думаю, що він найбільше хоче саме уникнути цього – завдати шкоди Україні. При цьому він насправді намагається виступати миротворцем”, – підкреслив Говорун.

    Він нагадав, що окремі кроки Папи Римського були критиковані в Україні. Зокрема, хресна хода на Пасху.

    “Коли спочатку було прийняте рішення, щоб українка і росіянка несли спільно хрест на Страсну п’ятницю і виступили з миротворчою заявою. Потім під тиском громадськості, насамперед з України, від ідеї спільного слова відмовились, що було певним компромісом. Це говорить про те, що Ватикан знаходиться у пошуку правильного формату ставлення до війни”, – наголосив Кирило Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне