Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Господь закликає нас дбати про потреби душі, а не про те, що є тимчасовим, – Митрополит Епіфаній

    Бог спонукає нас всяку тимчасову річ, всяку справу земну поставити на служіння духовним потребам, підпорядкувати їм.

    Про це йшлось на проповіді предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у неділю 3 липня.

    «Перед споживанням їжі для тіла – помолись, прославляючи Бога, подякуй за дари земні, які Він подав для задоволення твоїх потреб, і цим ти наситиш також і душу свою спілкуванням з Господом, а не лише тіло – стравами. Поїв – будь вдячним Всевишньому, а не лише тим, хто приготував їжу, яка наситила тебе», – говорить архієрей.

    Він додав, що після того, як людина прокинулась, то вона має подбати про свою душу.

    «Прокинувся від сну – подбай про душу свою, щоби молитвою і спілкуванням із Богом зберегти її чистою і зодягнути в добрі справи, як ти дбаєш, щоби тіло твоє було чистим і одягненим. Лягаєш на спочинок нічний заради відновлення тілесних сил – то подбай про молитву і духовні міркування, щоби в них душа твоя черпала відновлення своїх сил і на день наступний, і заради вічності, як тіло черпає їх у нічному сні».

    За словами митрополита Епіфанія, Господь не закликає нас зовсім занедбати всі свої земні потреби, Він не закликає не трудитися або зовсім відкинути піклування про їжу, пиття чи одяг. Але Він закликає нас більше, ніж про все це дбаємо, дбати про потреби душі, приділяти більше уваги тому, що має цінність для вічності, аніж тому, що є тимчасовим.

    «…Сам Христос, як бачимо з Євангелія, їв і пив, мав одяг та взуття, потребував місця для сну. Однак ніколи не приділяв задоволенню цих потреб більшої уваги, ніж справді необхідно. Так само і щодо людей – найперше Господь турбувався про те, щоби наситити їхні душі словами істини, настановами правди, однак і про їжу земну не забував. Він чудесно примножив для голодних хліб та рибу і навіть воду перетворив на вино, дбаючи, щоби радість весільного свята не була затьмарена через убогість та нестачу», – зауважив предстоятель ПЦУ.

    «Тож і ми, якщо дбатимемо більше про вічне – не будемо позбавлені і тимчасового, якщо будемо на перш місце в своєму житті ставити служіння Богові – не втратимо нічого з речей, потрібних нам і в світі цьому. Але якщо навпаки, то тоді і для вічності не збагатимося, і тимчасове – змарнуємо та втратимо. Тому шукаймо найперше Царства Божого, тобто виконання волі та закону Божих, і тоді все, що справді нам необхідне з речей світу цього, буде не стояти нам на перешкоді до вічності, але також послужить для неї», – підсумував він.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ освятив автівки швидкої допомоги для прифронтових територій. Також Епіфаній обговорив з представниками влади побудову Спасо-Преображенського собору ПЦУ у Борисполі.

    Найсвіжіше

    Популярне