Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єромонах, який перейшов до ПЦУ: Християнин не може залишатися в церкві агресора

    Єромонах Петро (Цюра), який перейшов з УПЦ МП до ПЦУ та оселився у монастирі у Львові, розповів, чому не міг більше залишатися в Московському Патріархаті.

    Про це пише Духовна велич Львова.

    «Для мене це було б дуже крамольним. Кирила далі поминали на богослужінні, про автокефалію мовчок, ніяких позитивних сигналів щодо змін в середовищі УПЦ я не спостерігав. Я зрозумів, що там нічого не буде. Як можна залишатись у російській церкві, глава якої благословляє криваву війну проти України. Як це можна сумістити в собі: намагатися бути справжнім християнином і залишатися в церкві агресора?» – пояснив отець Петро.

    За його словами, коли Росія напала на Україну він більше не зміг залишатись в УПЦ МП.

    «Хоча на мене справило враження те, що в перший день вторгнення митрополит Онуфрій засудив агресію Росії та порівняв її дії з Каїновим гріхом, та на цьому все зупинилось. Я чекав, що моя церква засудить патріарха Кирила, який благословляє цю криваву війну, а після того ми підемо до автокефалії та приєднаємось до ПЦУ», – розповів він.

    За його словами, постанови Собору УПЦ МП, який начебто проголосив розрив із РПЦ, залишили люфт для маневру.

    «Якщо бути християнами без лукавства, треба бути щирими до кінця. Постанова Собору ні про що, вона дуже розмита. Багато речей потрібно уточняти. Немає навіть натяку і згадки про автокефалію, або хоча б того, що вони прямують до неї. «Незалежність і самостійність» УПЦ прив’язали до грамоти московського патріарха Алексія ІІ від 1990 року. Але в тій грамоті сказано, що УПЦ з’єднана із світовим православ’ям через РПЦ. Виглядає так, що в УПЦ залишили люфт для маневру – і нашим, і вашим. Та я надіюсь, що Господь все ж таки приведе їх до діалогу та об’єднання з ПЦУ», – сказав священник.

    Найсвіжіше

    Популярне