Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ дав поради тим, хто чекає своїх близьких і друзів із війни з росіянами

    У програмі «Час: Online» речник Православної Церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) дав пораду українцям, які чекають нині своїх близьких і друзів із фронту.

    «Не впадати у відчай, не впадати у розпач, не піддаватися оцим почуттям руйнівним. Страждання повинні спонукати до добра, а не до зла. Зло не можна перемогти злом. Якщо ми будемо накопичувати в собі гнів, лють, ненависть, вони будуть нас з’їдати зсередини. Якщо ми будемо переосмислювати, перетворювати ці емоції на підтримку тим, хто її потребує, на добрі справи, на волонтерство, на будь-які інші речі, які дають позитивний результат, то цим самим ми будемо долати зло і в собі, і в навколишньому світі», – каже Євстратій (Зоря).

    Він також закликав молитися за армійців ЗСУ, які зараз на передовій. Архієпископ зауважив, що щоденні молитви проводить і ПЦУ.

    Євстратій (Зоря) пояснив: «Коли ми молимося за живих, коли молимося за померлих, ми їм надаємо допомогу і духовну підтримку, і ми отримуємо підтримку і допомогу самі. Тому надзвичайно важливо молитися. Бо родина, у якої чоловік, батько, брат на фронті, і як їх фізично захистити там? Фізично ніяк. І вони можуть зробити. Вони можуть молитися. І ми маємо дуже багато розповідей військових, які кажуть, що вони відчували цю силу молитви навіть фізично. Ось вони бачать, що там снаряди розриваються, там розриваються, а саме там, де вони перебувають, цього не відбувається… І те, що сьогодні більш як 100 днів нашого опору, коли нам давали 3 дні на цей опір, то, як на мене, це доказ сили й дієвості молитви і Божого благословення на цю справу. Якби не було Божої допомоги та Божого благословення на те, щоб ми могли захистити свій дім, то людськими силами ми навряд чи могли б протистояти тому, що колись називалося „другою армією світу“».

    Євстратій (Зоря) також звернувся до українців, які у війні втратили своїх рідних і близьких, друзів чи знайомих.

    «Головна розрада – що смерть, це не завершення буття… Оце гасло „Герої не вмирають“, воно має логічне продовження – „вони ідуть у вічність“. Помремо всі ми, ми це усвідомлюємо. Але за гробом, за могилою є не зникнення і небуття, а є вічність. І тому, за великим рахунком, не важливо, як довго людина прожила, а важливо, як якісно вона прожила. І Господь каже, що нема більше тієї любові, хто душу віддає за друзів своїх. Людина, яка пожертвувала своїм життям заради любові до свого народу і захищаючи своїх рідних і близьких, це людина, яка вчинила святий праведний вчинок. І ми віримо, що Господь усіх, хто жертовно захищає Україну, винагородить блаженним вічним життям», – наголосив прессекретар ПЦУ.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній зазначив, що війна не від Бога, а від диявола, тому українці протистоять злу на стороні світла. Також предстоятель ПЦУ освятив автомобілі для ЗСУ закуплені благодійниками із УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне