Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Церква, у якій за переказами вінчався композитор Леонтович, перейшла до ПЦУ

    У храмі святих апостолів Петра і Павла, що в селі Підлісці на Ізяславщині, провели молебень за Україну. Нещодавно церковна громада прийняла рішення вийти з підпорядкування російської православної церкви та долучитися до Помісної Православної Церкви України. Наразі ж парафію офіційно прийняли до Хмельницької єпархії ПЦУ. Про це повідомляє благочинний Ізяславського округу Православної церкви України Володимир Ковальчук, передає видання “ye.ua

    До слова, саме в Підлісцях, за однією з версій, композитор Микола Леонтович, автор відомого на увесь світ «Щедрика», вперше почув щедрівку, яка завдяки йому стала справжнім символом Різдва. Звідси родом була дружина Леонтовича – Клавдія Жовткевич.

    Церква, якій понад сотня років, розташована у самісінькому центрі села. За місцевими переказами, саме тут, у місцевому храмі був священиком батько Клавдії – Ферапонт. І в цій церкві й відбулося таїнство вінчання Миколи Леонтовича та Клавдії Жовткевич.

    До того, як у селі звели кам’яний храм, на цьому місці стояла стара дерев’яна церква Параскеви. За однією з версій, храм згорів і селяни звели новий. На території також є могила священника. Цілком ймовірно, що тут похований батько Клавдії Жовткевич.

    Найсвіжіше

    Популярне