П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У США виправдали жінку, звинувачену в чаклунстві 329 років тому

    В американському штаті Массачусетс переглянули справу 1693 року, за якою Елізабет Джонсон була визнана відьмою і засуджена до страти, повідомляє The Guardian.

    Законодавці Массачусетсу офіційно виправдали Джонсон-молодшу. Вона була визнана винною в чаклунстві в 1693 році і засуджена до страти в розпал Салемських процесів над відьмами. Джонсон так і не була страчена, але донедавна не була і офіційно помилувана.

    Законодавці погодилися переглянути її справу минулого року після того, як цікаві школярі з восьмого класу середньої школи Північного Андовера стали просувати її справу та досліджували законодавчі кроки, необхідні для виправдання її імені.

    Подальше розслідування, запропоноване сенатором Массачусетса Діаною Дізольо, демократкою з Метуена, було включено до бюджетного проекту та схвалено.

    “Ми ніколи не зможемо змінити те, що трапилося з такими жертвами, як Елізабет, але принаймні можемо виправити ситуацію”, – сказала Дізольо.

    Керрі Лап’єр, вчителька права з Північного Андовера, чиї учні виступали за ухвалення закону, похвалила молодих людей за те, що вони взялися за “давно упущене з уваги питання справедливості для цієї несправедливо засудженої жінки”.

    Джонсон – остання обвинувачувана відьма, яка була виправдана, за даними Witches of Massachusetts Bay – групи, що займається історією та переказами про полювання на відьом XVII століття.

    У XVII столітті 20 людей із Салема та сусідніх міст було вбито, а сотні інших звинувачено під час переслідування на відьом, що почалося в 1692 році. 19 людей було повішено, а одну – на смерть розчавлено камінням.

    Джонсон було 22 роки, коли її засудили до повішення. Цього так і не сталося: губернатор Вільям Фіпс скасував покарання, коли дізнався про грубі судові порушення в Салемі.

    Найсвіжіше

    Популярне