П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ: в УПЦ МП два шляхи: розкол, або бути частиною Московського патріархату

    Автор: Священник Православної Церкви України Андрій Дудченко.

    Власне, зараз перед УПЦ (-МП) очевидними є два варіанти розвитку подій:

    1) Трактувати те, що відбувається, як повну самостійність, дійсну незалежність від Московського Патріархату, тобто фактичну автокефалію.

    Послуговуючись мовою, яку прийнято впродовж десятиліть виживати в самій УПЦ, таке положення є нічим іншим як РОЗКОЛОМ.

    Я не бачу в цьому на даному етапі нічого поганого, навпаки! Це неминучий етап дорослішання. З курсу Історії помісних Церков, яку мені свого часу викладали в Київській духовній академії УПЦ МП за московським підручником, я зрозумів одне: всі Автокефальні Церкви починали з самопроголошення автокефалії та певний час були не визнаними. Але ця боротьба за автокефалію оцінювалася як позитивний процес. За винятком України, де боротьбу за автокефалію Церкви москва оцінювала і оцінює вкрай негативно.

    2) Продовжувати бути частиною Московського Патріархату, тільки всіляко мімікрувати і приховувати цю залежність від українського суспільства.

    Це шлях брехні. Сподіваюсь, УПЦ під головуванням митрополита Онуфрія не піде цим шляхом. Хоча для певної частини єпископату та “діячів” в УПЦ такий варіант дуже спокусливий. Брехлива поведінка МП – це не баг, а фіча. На жаль.

    Тобто, повторюся, два очевидні шляхи:

    1) розкол;
    2) продовжувати завуальовано бути частиною МП.

    Але є й третій шлях:

    3) визнати рішення Синоду Матері-Церкви Вселенського Патріархату від 11.10.2018 року, яким в межах України було відновлено Київську Митрополію Константинополя.
    Тоді потрібно відновити євхаристійне спілкування з Вселенським Патріархом та всіма іншими Помісними Церквами, з якими спілкування розірвала Москва через визнання ПЦУ.

    І після цього звертатися до Вселенського Патріарха з проханням допомогти знайти шляхи виходу із складної канонічної ситуації.

    Паралельно з цим розпочати діалог з ПЦУ, тільки справжній діалог, а не мовою ультиматумів.

     

    Найсвіжіше

    Популярне