П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «Коли ми причащаємось, Бог вселяється в нас всередині», – єпископ Команський Михаїл

    21 квітня у Страсний Четвер, коли Христос звершив Євхаристію із своїми Учнями, в Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію у співслужінні протоієрея Віктора Мартиненка.

    Про це повідомляє Місія Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні у соцмережі.

    У своїй проповіді архієрей наголосив на важливості участі в Таїнстві Євхаристії. Християни не повинні відмовлятись від неї і говорити про свою «недостойність», адже немає жодної людини, яка б була її достойна. Ангели не мають такої можливості, яка подарована людям. Коли ми причащаємось, Бог вселяється в нас всередині.

    «Сьогодні в нас страсний Четвер. День коли Ісус Христос залишив Себе з своїми учнями, можна сказати створив підвалини Церкви. Звершив Таїнство Євхаристії перший раз. І ця Євхаристія Живить Церкву.

    Саме на цій Євхаристії Церква побудована. Без Євхаристії немає Церкви. Ми бачимо, що Господь покликав на неї своїх найближчих учнів. Навіть Юду, якого в сьогоднішньому богослужінні ми згадуємо і про нього сказано, що він зрадив апостольський поклик. Він вже продав Христа, вже отримав гроші за нього. Христос знав це, але допускав його до вечері. Чекає, чи не зміниться ця людина.

    Чи був Юда апостолом? Так, технічно був, але вже по суті зрадив Христа. Людина, яка ходила із ним, була свідком багатьох чудес, робила такі вчинки, які зовсім не личить робити апостолу. Ну що ж. Сьогодні не про нього. Він поступив, як вважав за потрібне і отримав те що хотів», – сказав єпископ Михаїл.

    «Сьогодні ми згадуємо саме встановлення Євхаристії, адже в останній молитві, коли Господь молиться до Бога Отця, просячи за своїх учнів, Він просить благословення їм і каже, що назавжди залишиться з ними, саме на той час в Євхаристії. Чому це так важливо? Чому це так необхідно? А тому, що саме в Євхаристії, Христос не просто з нами, Христос живе в нас з вами. Найтіснішим чином ми поєднуємось з Ним. Ангели не мають такої можливості, яка подарована людям. Досить дивно в нас буває, коли ми звертаємось з молитвою до Господа Ісуса Христа, до Бога Отця, ми іноді якось психологічно якось сприймаємо, що Бог знаходиться десь зовні поза нами. Але коли ми причащаємось, Бог вселяється в нас всередині, не десь далеко від нас, а в нас самих», – підкреслив екзарх Вселенського патріарха.

    Далі владика звернув увагу на ту милість Божу і любов Божу, що являється в Євхаристії, адже Господь хоче оселитись в нас всередині і освятити нас з середини. «І це не тільки милість, але велика відповідальність для нас з вами. Ми стаємо храмом для Христа, Його носіями і все це звершується від тої першої Євхаристії, яку Христос звершив зі своїми учнями. Церква навіть сприймає кожну Божественну Літургію не як повторення, а як вічно триваючу в часі ту саму Євхаристію, яку Христос звершував зі своїми учнями. Що на кожній Літургії звершується не нове Тіло і Кров Христова, а таємничим чином, Духом Святим, ті дари, що ми з вами переносимо стають тим самим Тілом і Кров’ю Христовими, що її звершував Господь. І дивно коли люди уникають святого Причастя. Мовляв, негідні. Хто гідний? Я б радо познайомився з тією людиною, яка б сказала, що вона гідна святого Причастя. Ніхто негідний. І саме, як ілюстрація того, що навіть усвідомлюючи свою негідність ми покликані приступати до Господа, причащатися, виправляючись, звичайно, працюючи над собою».

    «Ми сьогодні з вами чули, що казав апостол Петро до Бога. „Господи, я негідний, щоб Ти вмив мені ноги“. А Господь відповів: „Якщо Я не помию тобі ноги, не будеш мати зі Мною частки“. Тоді він каже: „То помий мені і голову і руки“. Тобто жодна людина негідна приступати до святого Причастя, брати участь у Пресвятій Євхаристії, але Господь нас, як апостола Петра, кличе по Своїй милості. Одже кожного разу, коли ми приходимо на Літургію, ми повинні розуміти, що відбувається саме Тайна Вечеря. Ми приходимо не просто на якесь театральне дійство, ми приходимо, щоб з’єднатись з Христом. Саме в цьому є мета Літургії. Якщо сказати сучасною мовою, можна вжити такий термін, це є продукт нашої спільної молитви звернений до Бога, який ми покликаний прийняти. Адже саме всі молитви в чині Божественної Літургії про що? „Господи, перетвори цей хліб на Тіло Христове, а вино що в чаші на Кров Христову“. Господь перетворює. А ми кажемо: „А ми недостойні“. Для чого тоді ви приходите? Мовляв: „Господи ми прийдемо наступного разу“», – зазначив єпископ.

    «Ось наскільки важливо жити усвідомлено не тільки християнським життям, а й Літургічним в тому числі. Щоб знати, що відбувається в Церкві. Щоб знати зміст молитов, сенс їх. Що ми просимо в Бога і для чого ми просимо. І пам’ятаймо, що всі ми – ті які причащаємось на Божественній Літургії, ми стаємо не просто одним об’єднаним тілом. Ми стаємо єдиними з Христом, а через Нього один з одним. Цей зв’язок навіть тісніший ніж зв’язок сімейний. Ми стаємо одним тілом Церкви і до цього покликані. Не просто для того, щоб пишатись, розмовляти і казати: „Подивіться, які ми віруючі, які ми постники, які ми молитвеники“. Ні. Сенс в тому, щоб ми змінювали своє життя, внаслідок того, що Христос живе в нас».

    «Буває дуже часто спокуса в людей, показати своє зовнішнє благочестя, як це робили фарисеї, які того ж Христа розп’яли. Вони робили все по закону, але вони не розуміли суті закону і для чого вони це роблять. Вони ставили виконання зовнішніх якихось обрядів в сутність своєї віри. Але це не так. Ось тому, сьогодні слухаючи слова Євангелія, про те, як Господь милостиво ставився до всіх, навіть до Юди, якого прийняв на Тайній Вечері. Пам’ятаймо, що ми негідні, ми грішні, недосконалі, далеко нам ще, до великого рівня чеснот, але Господь нас любить, Господь нас приймає, Господь саме для цього прийшов, щоб незважаючи на те, які б ми не були грішні, як б ми далеко від Нього не стояли, Він кличе нас. Він не виганяє, не проклинає, Він прийшов освятити і спасти. Пам’ятаймо це, цінуймо це, використовуймо кожну можливість, коли в нас є, причаститись Тіла і Крові Христових – зробити це. Щоб Христос жив в нас, щоб він освячував нас, щоб він зціляв нас від наших недоліків, від наших недуг і допомагав ставати християнами не просто по імені, а християнами по життю. Хай Господь допоможе нам всім. Амінь», – підсумував владика.

    Найсвіжіше

    Популярне