Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Генсек ООН закликав Україну і росію домовитися про гуманітарну “тишу” на Великдень

    Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Україну та Росію з нагоди Великодня оголосити гуманітарну “тишу” на чотири дні — з 21 по 24 квітня, щоб забезпечити роботу гуманітарних коридорів і доправити допомогу людям.

    Про це Гутерреш заявив під час брифінгу 19 квітня.

    За його словами, Великдень — це свято, яке “єднає як православних росіян і українців, так і українців-католиків”, а також “час для роздумів про значення пожертви, смерті й відродження”. Але, додав генсек, зараз через наступ Росії в Україні зростає рівень насилля.

    “Гуманітарна “тиша” створить необхідні умови для втілення двох ключових імперативів. По-перше, безпечний виїзд цивільного населення, яке бажає залишити райони, де бойові дії тривають зараз або можуть розпочатися потім, спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. По-друге, “тиша” дозволить забезпечити життєво необхідною гуманітарною допомогою людей у найбільш постраждалих районах, як-от Маріуполі, Херсоні, Донецьку й Луганську”, — заявив він.

    Гутерреш також сказав, що ООН готова направити власні гуманітарні конвої в найбільш постраждалі від бойових дій райони України та вже передала Україні та Росії свої пропозиції в письмовому вигляді.

    Крім того, додав Генеральний секретар ООН, станом на зараз в Україні гуманітарної допомоги потребують понад 12 мільйонів людей. Найближчим часом це число може збільшитися до 15,7 мільйона — це близько 40% населення України.

    Найсвіжіше

    Популярне