Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині селяни не можуть перейти до ПЦУ. У чому проблема

    Жителі села Велика Калинівка Хмельницької тергромади зібрались на схід села, щоб громадою перейти до Православної Церкви України. Староста села Валентина Базилюк розповіла Суспільному, Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир, де правлять служби для мешканців села, належить УПЦ Московського патріархату.

    На схід села жителі Великої Калинівки сходяться до сільського будинку культури. Староста Валентина Базилюк говорить, із п’яти сіл округу два храми підпорядковуються Православній Церкві України.

    “В Іванківцях і в Олешині. А в трьох селах – це Велика Калинівка, Черепова, Черепівка – московському патріархату. Люди хочуть своєї мови. Щоб проводилися служби для народу України на своїй рідній мові”, – говорить староста села.

    Житель Великої Калинівки Валерій Цимбалюк каже, зараз перехід – не на часі.

    “У великій біді люди зазвичай згуртовуються. А потім хто хоче, нехай переходить. Церква – наших дідів-прадідів. Вона з 91 року набула автокефалії. Вона так і пишеться – Українська православна церква”, – каже чоловік.

    Жителька села Тетяна Волуйко говорить, переходити, в той час, коли війна – потрібно.

    “Перш за все людина, коли молиться, повинна знати, як вона звертається до Бога. А не тарабарщиною займатися”, – каже Тетяна.

    Духовенство та служителі монастиря на схід села приходять. Настоятелю монастиря дають слово. Священнослужитель звертається до людей російською, пояснюючи – сам з Білорусі і вчитися в його віці вже пізно. Промову починає, просячи в парафіян прощення.

    ” Простіть мене грішного. Я їх сюди не кликав – ніяких росіян. Мені вони теж нашкодили більше, ніж будь-кому”, – говорить священник.

    Далі священнослужитель пояснює, чому не може перейти до ПЦУ.

    “В мене немає волі. Я як солдат, наді мною є керівництво. Я не маю право робити кроки вправо або вліво. Мені повірений юридично монастир. Це робитися має там, нагорі”, – каже священнослужитель УПЦ.

    Закінчує настоятель промову – на емоціях: “Ви кажете, свічки я на патрони. Ану ж продайте всі мої свічки, скільки буде грошей, скільки ви заробите? Я заробляю гривню на них. Багато ви свічок купили на патрони, тут присутні? Багато? Патронів в мене вище голови. А Путін до мене на танку, напевно, приїздить і гроші забирає. Так чи ні? Які важелі впливу є в Московської церкви? Ось пачка документів. Знайдіть слово “Москва”.

    Після промови ігумена Трифона починається словесна перепалка з жителями села.

    Ви винні в чому? Я вам скажу. В перший день війни пішли ми в клуб, ми плели сітки, нас Валентина Андріївна наставила. Де ви були? Ви хоч раз прийшли? Ми кожен мотузок в’язали рашисту на голову, ми тут плітками не займались, як казали люди. Тут кожен думав про своїх дітей. Ви прийшли до нас помолитися за наших дітей?”, – каже жінка.

    Після зібрання вирішують – якщо настоятель монастиря юридично не може відразу перейти до ПЦУ, відправи в селі будуть проводити на місці колишньої зруйнованої церкви, де зараз стоїть хрест. Тим часом вирішуватиметься питання законного переходу приміщення Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне