П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Нунцій в Україні: “Закликаю усіх тих, хто вірить у Бога, бути єдиними в засудженні війни “

    Архиєпископ Вісвальдас Кульбокас, Апостольський Нунцій в Україні,  в інтерв’ю для англійської редакції Радіо Ватикану поділився своїми роздумами щодо заклику папи Франциска: “Нехай розпочнеться великоднє перемир’я”.

    “Дуже вражає бачити, що ця страшна війна в Україні триває… Усі війни самі по собі неприйнятні – війни в Югославії, Сирії, Афганістані, Лівії чи тут, в Україні – війна завжди неприйнятна… Один із наслідків війни: ми потрапляємо в ситуацію зла, в якій війна викликає ще більше ненависті. Саме тому папа Франциск закликав до Великоднього перемир’я, додавши, що «треба відкласти зброю», а «політики повинні бути готовими навіть дечим поступитися задля добра людей”, – промовив Нунцій.

    Ситуацію з війною в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас охарактенизував так:

    “Ми добре знаємо, хто розпочав війну. Якщо ця війна відбувається в Україні, то не Україна її почала. Тому, коли йдеться про втілення цих слів Святішого Отця, саме російська сторона, яка розпочала цю жахливу війну, має подумати, якими своїми цілями вони повинні пожертвувати. Тому що війна сама в собі неприпустима, і з християнської точки зору ми повинні ставити людські життя та права людей понад усе – понад наші політичні погляди, наші військові погляди.

    Тому Папа Франциск закликає, щоб було більше переговорів і більше роздумів. Отже, пасхальне перемир’я має дати нам більше часу, особливо в серцях політиків, для роздумів «Що я роблю тут, у цьому світі? Що я роблю проти інших людей? Що я провокую своїми діями?». Я також хочу додати, що тут, в Україні, всі Церкви і всі релігійні організації об’єднані в солідарності; вони об’єдналися на підтримку зусиль української влади. Бо якщо ми звернемо увагу на те, чиєю власністю є земля, чиєю власністю є наші помешкання, тут не йдеться лише про міжнародне право, це давня традиція людства, яка говорить, що «якщо це мій дім, якщо це моя країна, я і мій народ повинні вирішувати, як ми хочемо жити, і що ми хочемо вибрати для нашої країни, для свого життя». Отож, уже виходячи з точки зору нашої власності, яка є цілком природним законом людського життя, усі релігійні організації та Церкви в Україні єдині в засудженні цієї війни”.

    Щодо заклику папи Франциска, щоб Великоднє перемир’я не було використане для того, щоби перезарядити зброю та знову воювати, Нунцій прокоменував:

    “Це те, що ми зобов’язані зробити, бо іншого виходу немає. Тому що, якщо ми продовжуватимемо цю ментальність наших політичних і військових цілей, то війна й надалі наростатиме. Усі повинні розуміти, що у цій війні немає військового та політичного рішення. Ми повинні дозволити духовному й людському вимірам увійти в наші роздуми. І коли Папа Франциск наполягає, що «Бог повинен виграти цю війну», то не йдеться про наше політичне чи військове зростання.

    Моє бажання і мій заклик полягає в тому, щоб усі ті, хто вірить у Бога, були єдині в засудженні цієї війни та кожної війни. Ми повинні бути єдині в засудженні будь-якої агресії тепер і в будь-якій ситуації, і це дасть нам і дасть людству світле майбутнє. Таким є моє звернення”.

    Найсвіжіше

    Популярне