Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Окупанти продовжують вчиняти воєнні злочини: ракетний удар по Краматорську

    Сьогодні вранці залізничний вокзал Краматорська зазнав ракетного обстрілу з боку російських військових. На момент ракетного удару на вокзалі перебувало близько 4 тисяч осіб.

    Речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко повідомив, що внаслідок ракетного удару  загинули 39 людей, серед яких 4 дитини. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

    Дехтяренко зазначив, що СБУ вже відкрила кримінальне провадження за фактом ракетного удару. Наразі дії окупантів кваліфікували за 438 статтею Кримінального Кодексу — порушення законів та звичаїв війни.

    Все що відомо на даний момент про трагедію?

    Ракетний удар

    На момент ракетного обстрілу на вокзалі перебували жінки, діти і люди похилого віку. Всі вони очікували поїзд для евакуації з міста.

    За даними голови правління “Укрзалізниці” Олександра Камишина, на вокзал Краматорська прилетіли дві ворожі ракети. Спочатку повідомлялося, що окупанти завдали удару касетним “Іскандером”, проте пізніше стало відомо, що удар був нанесений “Точкою-У”.

    Загиблі та постраждалі

    В результаті ракетного удару загинули щонайменше 39 осіб, ще 87 отримали поранення і травми різного ступеня тяжкості. Серед загиблих також є діти.

    На місці трагедії зараз працюють правоохоронці, рятувальники, вибухотехніки та медики.

    Кримінальна справа

    За фактом обстрілу російськими окупантами залізничної станції відкрито кримінальне провадження за ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

    Реакція влади

    Першим на трагедію в Краматорську відреагував президент України Володимир Зеленський.

    “Російські нелюди не залишають своїх методів. Не маючи сил і сміливості протистояти нам на полі бою, вони цинічно знищують цивільне населення. Це зло, яке не має меж. І якщо воно не буде покаране, то ніколи не зупиниться”, – написав Зеленський.

    Також ракетний обстріл прокоментував глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

    “Під час ракетного удару на вокзалі перебували тисячі людей, адже відбувається евакуація жителів Донецької області в більш безпечні області України. Рашисти добре знали, куди ціляться і чого хочуть: вони хочуть взяти в заручники якомога більше мирних людей, хочуть знищити все українське”, – заявив він.

    Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що ракетний удар по Краматорську не випадковість.

    “Росіяни 8 років стверджували, що захищають жителів Донбасу. Сьогодні вдарили ракетами по вокзалу Краматорська, з якого жителі Донбасу намагалися евакуюватися. А вчора пошкодили рейки по ходу евакуаційних поїздів. Так що трагедія в Краматорську – це не випадковість.”,- написав він.

    У свою чергу в Росії заявили, що ракетний удар був здійснений українськими військами, а на забезпеченні ЗС РФ немає “Точки-У”.

    Найсвіжіше

    Популярне