Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Хотілося б, щоб ця війна поховала назавжди «братство народів» – білоруський експерт Лебядок

    Так зване «братерство народів» – це є токсичний міф, який завжди використовується на шкоду одного чи кількох таких народів. Таку точку зору виклав на власній сторінці у Фейсбук військовий експерт з Білорусі Ягор Лебядок.

    «Важко сказати чим війна в Україні скінчиться в середньостроковій перспективі, але дуже хотілося б, щоб вона назавжди поховала «братство народів». І братство російського з українським народом, і українського з білоруським, і білоруського з російським. Чим раніше зникне «братство» в словах і мисленні, чим швидше буде у звичайних представників трьох народів усвідомлення, що всі повноцінні різні народи в своїх державах, тим швидше в нашому регіоні настане мир і добробут», – висловив сподівання оглядач.

    При цьому, він відзначив, що тему «єдності і братства» активно форсують лише росіяни, мовляв, лише у такій «єдності» можливо досягнути щастя. При цьому відомо, що більшість слов’янських народів Європи чомусь не прагнуть єдності, це «фішка» виключно трьох східних.

    «Відчуття, що надворі ХХІ століття, а людей хочуть повернути до родоплемінного ладу. В цілому вождизм розвивається шаленими темпами. «Вожді» намагаються правити до смерті«, – пише він.

    «Дратує і викликає презирство, коли кажуть: «путін розв’язав братовбивчу війну». А що, починати війну проти не братів і вбивати їх нормально стало?», – ставить цілком слушне питання Ягор Лебядок.

    «Братські сімейні зв’язки хороші і потрібні на рівні сім’ї, але на рівні народів – це міфологема, яку використовують практично постійно на шкоду однієї із сторін. Відсутність «братства» ніяк не заважає успішно і мирно співіснувати і укладати рівноправні союзи. А у нашому випадку – швидше сприяє», – підбив підсумок білоруський експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне