П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Русскій мір” став новою релігією росіян, — експерти (відео)

    Вісім років війни й окупація українських територій — все це путінський режим виправдовує “благородною” метою: захист російськомовних слов’ян від нібито прогнилого Заходу та радикалів-нацистів. У Кремлі це називають денацифікацією. Але самих росіян назвати інакше ніж фашистами не можна, упевнені соціологи, а горезвісний “русский мир” — ніщо інше, як нова гітлерівська концепція “панівної раси”.
    Експерти вважають, що багато “путінізм” черпає з ідей публіциста Івана Ілліна, інформує “Дом”.

    “Він говорив, що ідеї, ідеології, близькі до фашизму, повинні у майбутньому уникнути деяких помилок. Зокрема, не протиставляти себе релігії, не називати себе фашизмом, не вдаватися до повної тоталітарної диктатури, а обмежитися авторитаризмом. Все це ми маємо в путінському режимі”, — вважає Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

    кіріл

    РПЦ активно насаджує світогляд, де Кремль — головний захисник християнства, а Україна — не незалежна держава, а частина “русского мира”.

    “У цій доктрині нічого не було про християнство, про Ісуса Христа, про спасіння, взагалі про християнство — це абсолютно військово-політична, мілітарна доктрина, і особливо отруйною вона стала після 2014 року, а зараз взагалі патріарх Кирило, він просто дуже щільно та послідовно повторює всі ці путінські наративи”, — пояснив релігієзнавець Віктор Єленський.

    Захоплення України чи, як звикли говорити у Кремлі, “українському питанню” в ідеології “русского мира” завжди відводилося окреме значення. А нинішня повномасштабна війна мала стати його кульмінацією, але, мабуть, не судилося.

    “Зараз стрижневою ідеологемою для Росії є завоювання України. Жодних інших цілей для російського суспільства керівництво країни не вигадало, і тому нереалізована мета — завоювання України, а вони говорять саме про завоювання відкритим текстом, — завдасть великого удару по авторитету влади, це може бути початком кінця путінського режиму”, — каже Михайло Міщенко.

    Експерти єдині у думці: так звана денацифікація, під прапором якої Росія розпочала війну проти України, не має нічого спільного з політикою, орієнтованою на інтереси та безпеку громадян. Це лише спроба підживити ідеологію та вгамувати імперський апетит, яка, вже очевидно, успіху не матиме.

    Найсвіжіше

    Популярне