П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    CIT: «Українська ракета» біля Бєлгорода насправді прилетіла з території росії

    У районі села Нікольське Бєлгородської області рф упав снаряд, який, за повідомленнями російських ЗМІ, нібито прилетів з території України. Однак журналісти-розслідувачі, які проаналізували відео падіння снаряду, стверджують, що він прилетів з території росії.

    Про це пише дослідницька група Conflict Intelligence Team (CIT).

    Один із Telegram-каналів Бєлгорода опублікував кадри з відеореєстратора, де видно влучання невідомого боєприпасу, як повідомляється, в районі Нікольського на південь від Бєлгорода.

    Російські ЗМІ заявляли, що у поле під Бєлгородом впала «українська ракета». Однак журналістам-розслідувачам вдалося встановити геолокацію місця, звідки фільмували момент влучення ракети. Виявилося, що відеореєстратор знімає у південно-східному напрямку, а ракета прилітає ліворуч, тобто зі сходу чи північного сходу, а отже, з території росії, зазначають у CIT.

    З огляду на розміри вирви у CIT припускають, що була застосована крилата або балістична ракета. «За співвідношенням її розмірів та стовпів поруч це може бути крилата ракета 9М728 ОТРК “Іскандер-М”, але ми не впевнені у цьому. Так чи інакше, нам невідомо про використання українською стороною крилатих ракет у цьому конфлікті, а українська балістична ракета прилетіла б із боку українських позицій, тобто із заходу чи південного заходу», ㅡ зазначають розслідувачі.

    У CIT наголошують, що не можуть однозначно стверджувати, чи спричинив інцидент збій, який викликав сходження ракети з курсу, чи помилка наведення.

    «Враховуючи те, що ця подія майже не висвітлювалася у російських федеральних ЗМІ, навмисна російська провокація із запуском ракети по російській території з метою звинувачення України нам здається малоймовірною. Так чи інак, на відміну від атаки на нафтобазу (і, можливо, деякі інші об’єкти) ми готові виключити причетність України до цього інциденту», ㅡ кажуть у CIT.

    А що за атака на нафтобазу?

    Голова Бєлгородської області В’ячеслав Гладков вранці 1 квітня заявив, що в Бєлгороді сталася пожежа на нафтобазі, через що постраждали дві людини. Каже, що пожежа на нафтобазі виникла внаслідок авіаудару з двох гелікоптерів ЗСУ, які «зайшли на територію росії на низькій висоті».

    Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у коментарі Reuters заявив, що не може ані підтвердити, ані спростувати інформацію про причетність України до пожежі на нафтобазі у Бєлгороді, оскільки не володіє всією військовою інформацією.

    А проте секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україна не причетна до вибухів на нафтобазі. За його словами, це робота місцевих мешканців, адже суперечності накопичуються і суспільство в росії починає «дещо розуміти».

    Найсвіжіше

    Популярне