Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Business Insider: Міни під Києвом можуть багато розповісти про поразку Росії

    Російська армія використовує заборонені протипіхотні міни, щоб прикрити свій тактичний відступ в Україні, – йдеться у звіті Human Rights Watch. Той факт, що російські військові використовують ці міни, свідчить, що їх робили в регіоні. І вони не планують новий наступ на Київ. Про це Business Insider розповів експерт Інституту досліджень війни Фредерік Каган.

    «Якщо ви розставляєте такі міни по всій території, це говорить, що вони не планують повертатися туди найближчим часом», – сказав експерт.

    На думку Кагана, армія України розбила російський наступ на Київ і почала власний контрнаступ, щоб змусити війська Росії відходити. Тож оголошення Москви про «відведення військ» від української столиці – це лише прикриття, щоб зберегти політичний капітал на тлі вимушеного визнання поразки біля Києва.

    В понеділок українські групи з утилізації вибухонебезпечних предметів виявили протипіхотні міни в Харківській області. Ці випадки були зафіксовані у звіті Human Rights Watch. Зокрема, йдеться про виявлення мін ПОМ-3, які здатні поранити людей в радіусі 15 метрів. В Human Rights Watch наголошують, що ці міни, які «без розбору вбивають і калічать», не використовуються Збройними силами України. Вони самознищуються, якщо за певний проміжок часу не будуть активовані. На блокпостах в Києві використовувалися оборонні міни.

    Оцінивши фото, які показали журналісти Business Insider, Каган сказав, що російські військові, судячи з цього, хаотично розставляють міни. Їх не прикопують й не закладають глибоко.

    «Вони встановлюють міни, щоб затримати український наступ, поки вони будуть відводити війська. З того, що я бачив, вони роблять це поспіхом. Гадаю, процес розмінування буде набагато простішим ніж у місцях з глибокими мінними полями», – пояснив експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне