Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    “Існує три етапи”, – митрополит Олександр (Драбинко) про вихід парафій з Московського Патріархату

    Митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) розповів в ефірі 24 каналу, що ми не повинні забувати, що в Україні йде війна, яку благословив Патріарх Кіріл, адже сам він є главою Московського Патріархату. Тому в Україні триває процес виходів громад з УПЦ МП.

    Хвиля виходів з УПЦ МП активізувалася ще й зі внесенням в ВРУ законопроекту про заборону РПЦ.

    Митрополит Олександр (Драбинко) вважає, що заяви низки парафій про вихід з УПЦ МП є логічними і будуть добре сприйтими суспільством.

    За його словами, в процесі приєднання парафій колишнього Московського Патріархату до ПЦУ спостерігається певна тенденція, яку можна розділити на 3 етапи:

    – Один із них – так званий “рух непоминаючих”. Це єпархії, які відмовилися від згадування Патріарха Кіріла під час богослужінь.

    – Другий – це ті єпархії, які заявляють про бажання створити помісну Українську Православну Церкву і повний вихід з Московського Патріархату, але досі чекають рішення керівництва Церкви.

    – Третя частина – це єпархії, які вже виходять або заявили про намір вийти з Московського Патріархату. Таких парафій на сьогодні, на жаль, не стільки, скільки б мало бути.

    Митрополит Епіфаній наголосив, що на сьогодні реально приєдналися до УПЦ більше 50 церков Московського Патріархату, ще 100 – заявили про свій намір це зробити. Деякі парафії кажуть, що зроблять це в мирний час, після перемоги,– розповів Олександр Драбинко.

    Нагадаємо, група народних депутатів (шість із фракції «Голосу» і обранець зі «Слуги народу») виступила за запровадження заборони діяльності РПЦ (УПЦ МП) в Україні. Відповідний законопроєкт 26 березня з’явився на сайті Ради.

    Законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». А саме – під заборону потрапляють релігійні організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

    Найсвіжіше

    Популярне