П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Дуже суттєво називати війну війною, загарбників – загарбниками і засудити це, – екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) відповів на питання про церковну єдність та роль церкви в умовах війни.

    “Я б сказав, що переоцінюється під час таких важких подій, не тільки такі побутові питання, а саме і фундаментальні. Церква з перших днів війни, цього жахливого російського вторгнення почала єднати людей. Почали звертатись до Бога в молитві і ті, які, можливо не вірили в Нього. Вони почали переоцінюючи своє життя, приділяти увагу і духовному життю. І ми знаємо і бачимо, що в багатьох церквах усіх конфесій побільшало і саме богослужінь за те, щоб укріпити Збройні сили України, об’єднати людей. Наскільки вагомий чинник того, що Церква долучилась до збору гуманітарної допомоги, для того, щоб доставити її і нужденним, для того, щоб підтримати знову ж таки ЗСУ”, – розповів єпископ Михаїл в ефірі телеканалу “Рада”.

    “Визначні постаті, такі, як наш Вселенський патріарх також з перших днів засудив це військове вторгнення, засудив війну, яка точиться на теренах нашої держави, молиться постійно за припинення війни, за встановлення миру, за перемогу України і за український народ. Це дуже суттєво, називати речі своїми іменами. Загарбників назвати загарбниками. Війну назвати війною і засудити це”, – підкреслив екзарх.

    На запитання журналістки, чи можна говорити після перемоги за об’єднанням церков, екзарх відповів, що не хотів би виступати в пророчій ролі і тут важко щось передбачити.

    “…Звичайно все залежить від суспільства. Суспільство розвивається і знову ж таки, відбувається переоцінка і багато для себе людей відкривають для себе нові грані і в тому числі і віри і ставлення до церкви і до тих людей, які в силу тих чи інших причин лицемірять. Будемо відверті. Я думаю, що це буде одним із чинників, який сприятиме об’єднанню Церкви в Україні, допоможе багатьом людям досягти цього єднання, зокрема і учать релігійних діячів у допомозі нужденним, у допомозі біженцям”, – сказав єпископ Михаїл.

    “До речі, ви знаєте, що наступного тижня на запрошення президента Польщі Анджея Дуди наш Вселенський патріарх відвідає Польщу, для того, щоб зустрітись з українськими біженцями, підтримати їх, помолитись з ними і це запрошення поступило і від президента і від предстоятеля Польської Православної Церкви митрополита Варшавського Савви. Отже бачимо, що ніхто не зостається осторонь. Всі переживають за Україну, за її народ, за її людей і намагаються певним чином, доступним їм, допомогти і підтримати”, – підсумував єпископ Михаїл, екзарх Вселенського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне