Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП, згідно з її статуту, має виконувати всі рішенн Соборів РПЦ. Як Онуфрій поїде тепер в Москву?

    У статуті самої рпцвУ теж відображено їх залежність від російської церкви. УПЦ МП, згідно з її статуту, має виконувати всі рішення Помісних і Архієрейських соборів московського патріархату (рпц) і наглядати, за їх втіленням у життя. В скорому часі має відбутись новий архієрейський собор рпц. Чи поїде туди очільник УПЦ МП Онуфрій?

    Над цими питаннями розмірковує релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Він нагадав, що у статуті про управління рпцвУ (УПЦ МП) у 5-му пункті 1-ої глави чітко вказується, що вона є частиною московського патріархату, хоча і самокерованою. У своєму житті вона керується постановами Архієрейського Собору Руської Православної Церкви від 25-27 жовтня 1990 року (пункт 4-й тієї ж глави).

    Примітно, що про інші собори, які відбулись після 1990 року, нічого не говориться. Таке замовчування дає можливість для маніпуляції стосовно того, що інші собори рпц немають для неї ніяких повноважень. Утім це далеко не так, і вже у 2-ій главі ми знаходимо вказівку, що Собор рпцвУ, як найвищий керівний орган, здійснює нагляд за втіленням рішень соборів РПЦ (пункт 6. в), а також повинен зберігати єдність з самою рпц. Тобто збереження єдності з московським патріархатом є одна із головних засад вищого керівного органу Церкви!

    З приводу цього може виникнути колізія, за якою буде дуже цікаво спостерігати. Відомо, що на травень цього року запланований архієрейський собор рпц. Якщо на ньому буде прийнята хоча б якась заява, що схвалюватиме російську агресію, то як же себе буде поводити єрархія рпцвУ? Адже згідно згаданих пунктів, вони зобов’язані на найвищому рівні втілювати їх в життя! 

    Окрім цього собор єпископів рпц діє на підставі «постанов Помісних і Архієрейських Соборів» рпц, а її очільник, у даному випадку це митрополит Онуфрій (Березовський), є постійним членом Синоду рпц. З цього приводу виникає ще одна колізія. Як же буде діяти Онуфрій, коли на якомусь із найближчих синодів рпц буде прийнята заява, що схвалюватиме російську агресію проти України? Та й взагалі як Онуфрій може брати участь у будь-якому засіданні Синоду рпц після всіх злочинів російських терористів? І чи нормальним буде взагалі сидіти за одним столом із гундяєвим, який минулої неділі благословив убивати українців? Здається відповідь на ці питання очевидна!

    Найсвіжіше

    Популярне