П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Під «акомпанемент» вибухів та сирени повітряної тривоги екзарх Вселенського Патріархату звершив Літургію в столичній Андріївській церкві


    У другу неділю Великого посту, 20 березня 2022 року екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) звершив Божественну Літургію в київській Андріївській церкві.

    Про це інформує Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» у Фейсбук.

    Під час богослужіння, єпископ Михаїл нагадав вірянам історію зі Святого Євангеліє, як четверо чоловіків принесли до Ісуса свого хворого товариша. Він був розслабленим (паралізо­ваним), і друзі принесли його на ношах. Оскіль­ки навколо Ісуса було багато народу, чоловіки піднялись на дах будинку, опустили ноші із хво­рим до Ісуса крізь отвір у покрівлі. Побачивши їхню велику віру, Ісус зцілив па­ралізованого. Він промовив: «Чоловіче, проща­ються тобі твої гріхи. Тепер візьми свою постіль і йди».

    У своїй проповіді, екзарх Вселенського Патріархату звернув увагу присутніх на особливе значення цієї історії у теперішні непрості часи випробувань, через які проходить наша держава і весь український народ.

    «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Дорогі друзі, сьогодні ми з вами чули опис одного з тих багатих чудес, які Господь творив будучи на землі. І дійсно люди дивувались, кажучи: «ніколи ми такого не бачили», – звернувся до присутніх єпископ Михаїл.

    «Уявімо це зараз навіть при нашому рівні медицини, якщо людина підіймається через тривалий час, коли вона була розслаблена, паралізована, відбувається багатомісячний, а то й роками, період реабілітації. Уявімо ж яка медицина була тоді, і не тільки людина встала й пішла, а Господь ще й каже: «Бери постіль твою і йди». Наскільки сила Божа укріпила цю людину по вірі її друзів», – продовжив він.

    Владика зауважив, що сьогодні варто згадати не тільки цього розслабленого, якого Господь зцілив, а й тих друзів, які принесли його.

    «Уявімо, що їм довелося пройти. Зібратися, винести свого товариша розслабленого, пронести через все місто, домовитися з господарями, щоб розібрати покрівлю, щоб спустити, оскільки дуже багато людей було», – промовив екзарх Вселенського Патріархату та зауважив, що друзям хворого вдалося це зробити. Зрозуміло, що потім їм довелося це все відшкодовувати і відбудовувати, але вони це зробили заради свого друга, тому що вони любили його і вірили Богу.

    «І ось не дарма сьогодні Апостольске читання каже нам, що Бог багато разів говорив нам в пророках, а в останні часи почав говорити нам через Свого Сина – Господа Ісуса Христа. І ми бачимо дійсно чудову дію Благодаті Божої, коли Благодать Божа робить із нас, перш над усе, людей. Перше ніж наблизитись до Бога ми повинні стати людьми. І ми бачимо цей саме приклад у тих друзях того розслабленого чоловіка, якого сьогодні принесли до Господа», – наголосив владика Михаїл.

    «Зараз ми з вами переживаємо дуже важкі часи. Держава наша, нарід наш потерпає від загарбників, потерпає від війни. І, я впевнений, що де тільки читається Євангеліє, всі проповідники знаходяться в дуже важкому стані. Всі ми знаємо, що ми з вами як люди відчуваємо по відношенню до тих, хто вдерся в життя нашого народу, хто бомбить наші міста, хто руйнує життя людей, хто вбиває дітей, а з іншого боку звучать слова Євангеліє, на які ми щось мусимо казати. Це дуже важке становище, просто по-людськи чесно кажу», – запевнив присутніх вірян єпископ Михаїл.

    «Але сьогодні, разом з тим, ми бачимо, що людина, яка можливо навіть не читала Євангеліє, але те природнє, що закладене в ній Богом, багато таких людей, і в нашому народі, хороших людей, які виявляють от саме цей перший крок наближення до Бога – вони стають людьми. Перш над усе, вони стають людьми», – зауважив він і навів приклад, коли люди відривають від себе останню копійку, щоб допомогти захисникам, віддають своє помешкання, щоб прихистити біженців, дають свої автомобілі, щоб евакуювати дітей із міст, які постраждали найбільше.

    «Оце перший крок – ми з вами бачимо, що люди відгукнулися на потреби інших людей у такий спосіб. Це дуже великого вартує. Це надихає, перш над усе, що якими б важкими часи не були, ми з вами вистоїмо з вірою у Бога», – впевнений екзарх Вселенського Патріархату.

    Владика наполягає, що сьогодні і ми з вами покликані робити добрі діла, допомагати тим, хто потребує нашої допомоги, захищати тих, хто потерпає від загарбників, для того, щоб сталося чудо і Україна перемогла у цій війні.

    «Помолімося ж сьогодні, дорогі друзі, щоб Господь укріпив всіх нас, укріпив тих, стоїть на захисті нашої держави, умножив віру, умножив віру тих, хто можливо не знає де їхні близькі знаходяться, хто втратив з ними зв’язок. Молімося за тих, хто вже поклав своє життя захищаючи мир. Молімося за них, а головне єднаймося і пам’ятаємо, що Бог не буде посоромлений, якщо ми тільки залишимося людьми, проявимо найкращі якості по відношенню до свого ближнього, допомагатимемо тим, хто потребує тої допомоги», – закликав до спільної молитви владика.

    «І, якщо ми дійсно будемо християнами, не для того, щоби показати: дивіться, які ми хороші, як ми гарно постимося, як ми багато ходимо в церкву, скільки до нас людей ходить, скільки акафистів ми вичитали. Ні. Тому, що Бог дивиться на наше серце.
    Якщо ми тільки щиро, з вірою будемо молитися до Нього, робити від щирого серця для ближнього, для держави нашої – хто що може… хто що може, по силі – там, де Господь його призвав, – тоді вірю, що ми з вами побачимо чудо», – продовжив він.

    «І незабаром ми спроможемося вигнати загарбників з нашої держави і Україна знову повернеться до мирного життя, знов продовжить славити Бога, як вона це завжди робила, але той досвід, який нарід наш отримує під час цієї ворожої загарбницької навали, буде його єднати надалі. Просувати і у вірі, хто віруючий, а тих, хто не віруючий, можливо, наблизить до Бога, але все це буде на користь нашого народу і нашої держави. Хай Господь всіх укріпить нас, допоможе і благословить. Амінь», – завершив проповідь екзарх Вселенського Патріархату в Україні єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне