П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Папа Римський сприймає очільника РПЦ, не як духовного лідера, а як політичний інструмент

    У Католицькій Церкві розуміють, що російська Церква стала політичним інструментом Путіна та сакралізує військове вторгнення в Україну. РПЦ все більше віддаляється від християнства і перестає бути схожою на церкву, засновану Христом. У зв’язку з цим папа Римський Франциск обговорив з московським патріархом Кірілом війну в Україні і закликав його використовувати мову Ісуса, а не політики.

    Розмова папи Франциска і московського патріарха Кіріла, яка відбулась ввечері, 16 березня була не дуже приємна для останнього, адже в центрі уваги розмови була війна в Україні та роль християн і їхніх пастирів у тому, щоби зробити все можливе для миру.

    Як відомо, московський патріарх Кіріл (Гундяєв) нічого не робить задля миру, а навпаки благословив російських окупантів на війну з Україною. Саме Гундяєв проповідував, що російські військові обрали правильний шлях і щоб вони не сумнівались в цьому. Пізніше Гундяєв спробував виправдати війну проти України неприйняттям на Донбасі гей-парадів, повністю підтримуючи злочинну політику Кремля, щодо України і возводячи гріх вбивства в ранг “святості”.

    У Католицькій Церкві засудили такі дії РПЦ. «Церква не повинна послуговуватися мовою політики, а мовою Ісуса», – пояснив Кірілу папа Франциск.

    «Ми пастирі того самого святого люду, що вірить в Бога, у Пресвяту Тройцю, в Пресвяту Богородицю: а тому ми повинні об’єднати зусилля, щоби сприяти мирові, допомагати страждаючим, шукати дороги миру, щоби зупинити вогонь», – додав глава Католицької Церкви.

    Крім цього Франциск засудив заяви Кіріла про “справедливу війну” яку на його переконання росія веде в Україні.

    «Нашим обов’язком як пастирів, – сказав далі Папа, – є бути поруч з усіма людьми та допомагати всім, хто страждає від війни. Колись також і в наших Церквах говорилося про священну війну чи справедливу війну. Сьогодні так говорити не можна. Розвинулося християнське усвідомлення важливості миру».

    Також Франциск розповів очільнику рпц, що війни завжди приносять страждання мирним жителям, зокрема жінкам та дітям, тому війна не є правильним шляхом.

    «Війни завжди є несправедливими. Бо ціну за них платить Божий люд. Наші серця не можуть не плакати перед обличчям убитих дітей і жінок, всіх жертв війни. Війна не є дорогою, на яку потрібно ступати. Святий Дух, Який нас єднає, вимагає від нас, як пастирів, допомагати народам, які страждають від війни», – підсумував Франциск.

    У Ватикані зазначили, що співрозмовники погодилися на тому, що «Церкви покликані зробити внесок у зміцнення миру та справедливості».

    Поки невідомо чи зробить якісь висновки Кіріл із розмови з Франциском, чи й надалі обслуговуватиме і сакралізовуватиме військові злочини російської федерації. Повістка цієї розмови – серйозний дзвіночок для очільника рпц, адже світові релігійні лідери вже починають сприймати його не як духовну особу, а політичний інструмент російської федерації.

    Найсвіжіше

    Популярне