Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Час утворювати нову Церкву… Потрібно об’єднуватись», — думка священника УПЦ МП з Сумщини

    Священник УПЦ МП з Сумщини Олександр Петренко впевнений, що зараз саме час утворювати “нову церкву” і об’єднуватись.

    “От якраз зараз час утворювати нову Церкву. Не під тиском влади, а з ініціативи парафіян. Настрої в них такі, що всі тільки вітають те, що народжується нова Церква”, – заявив служитель УПЦ МП в інтерв’ю РІСУ.

    Він додав, що в Україні не повинно існувати дві помісні Церкви і потрібно об’єднуватись.

    “… треба об’єднуватися. Спочатку Помісний собор, потім – об’єднавчий, де вирішуватиметься питання єдиної Помісної Церкви”, – підкреслив він.

    Крім цього за словами священника УПЦ МП, зараз більше можливостей для діалогу ніж в попередні роки.

    “Так, більше. І цей момент потрібно використати. Але ж так, щоб не спричиняти ворожнечі між людьми. Потрібно дуже помірковано до цього питання підійти. Є статистика з 2012 року, не зовсім об’єктивна. Наш єпископ провів опитування, в анкетах потрібно було вказати наші імена, освіту. Хоча такі опитування повинні бути таємні. Там було три питання. 1) ви за помісну Церкву? 2) ви за нинішній стан Церкви? і 3) ви за те, щоб скасувати автономію і злитися з МП? В опитуванні взяли участь 170 священників, 21 з них висловилися за Помісну Церкву. І я в їх числі. Були навіть такі, що казали: “Треба об’єднатися з Московським патріархатом”. А зараз уже понад 100 священників підписали петицію, щоб не поминати патріарха Кіріла”, – розповів отець Олександр.

    “Мені подобається читати владику Євстратія (Зорю) – він добра, духовна людина. Подобається те, що говорить митрополит Епіфаній. Але ж є й інші владики, з іншою риторикою”, – підсумував священник УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне