Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Не можна вбивати людей і молитись Богу одночасно – патріарх Александрійський про Путіна

    «Путін вважає себе сучасним імператором. Влада п’янить. А велика авторитарна влада закриває очі і ти забуваєш, що ти людина. Не можна нести свій хрест, молитися Богу і при цьому вбивати дітей і взагалі людей. Ці речі неможливо поєднувати, вони несумісні», – сказав патріарх Александрійської Православної Церкви Феодор ІІ.

    «І от вас покидає благодать Божа, і ви вірите, що ви надлюдина, не відчуваючи, що ваші ноги “з глини”», — зазначив патріарх, маючи на увазі Путіна, передає panorthodoxsynod.

    «Путін – християнин, ми особисто знайомі. Я знаю, що він дуже високо мене цінує. До того, як виникли церковні проблеми, коли Російська Церква вторглася в нашу церкву, бідну, місіонерську церкву, ми зустрічалися багато разів. Оскільки я говорю російською, ми могли обмінятися думками… І в Каїрі, куди він приїхав багато років тому, ми зустрілися і проговорили півтори години… Я знаю, що він з благоговінням ставиться до Церкви, до православ’я, але все це зникло, і тепер залишився тільки інтерес і зухвалість цих людей, які зрештою ні до чого доброго не приведуть. Не можна говорити, що ти любиш Бога, і вбивати людей», – наголосив патріарх всієї Африки Феодор II.

    За його словами, він сам чекав вторгнення Путіна в Україну.

    Він уточнив, що Александрійський патріархат негайно засудив вторгнення Росії в Україну. «Ми мали інший поганий досвід церковного вторгнення Російської Церкви в Александрійський Патріархат і фактично в бідні африканські парафії. Вони прийшли до цих бідних людей, щоб посіяти їхні знайомі “бур’яни” та вчинити боягузливе церковне вторгнення в місце, де вже 2000 років ми боремося з такою кількістю принижень і злиднів, щоб допомогти сотням тисяч людей у ​​величезній Африці», – пояснив патріарх.

    Він згадав, що прожив цілих 10 років в Україні, в Одесі, з 1985 по 1995 рік.

    «Я вивчив їхню мову, я там навчався, я представляв патріархат, і я так добре їх знаю і дуже люблю. Тому мій біль подвійний. Скільки разів я їздив з Одеси до Харкова та Києва. І оскільки я добре знаю, які вони хороші люди, які у них приємні почуття всередині, я з першого моменту засудив війну… І російський народ, і український народ є православними. Сумно, коли інтереси великих, олігархів, привели в цю ситуацію стільки тисяч людей. А особливо перелякані очі маленьких дітей. І квартали, по яких я ходив, які зустрічав, які любив, і, можливо, багато з них зараз немає в живих», – сказав він.

    На запитання про опір українців Александрійський патріарх сказав, що це дуже хоробрий народ.

    «Історія українського народу під час Другої світової війни жахлива. Це дуже героїчний народ, з великими обіймами любові, який ніколи нікому не чинив зла. Вони намагаються вижити. Тоді я пережив великий розвал Радянського Союзу… голод, який ми переживали протягом 2-3 років. І все ж вони гордий, гідний народ, вони ніколи не покажуть тобі бідності. Вони патріоти і будуть захищати свою Батьківщину, навіть якщо останній українець повинен віддати всю свою кров», – сказав патріарх.

    Особливо він зупинився на проблемі біженців, нагадавши, що є багато біженців з Африки, які намагаються перетнути в Європу, з Лівії, і про яких він намагається згадувати у своїх проповідях, що «там, де вони йдуть, щоб перетнути море, Лівійці, в Середземному морі вони не знайдуть раю», намагаючись переконати їх залишитися на своєму місці.

    На запитання, як  Александрійський патріархат може допомогти українцям, пан Феодор ІІ відповів, що спілкується з багатьма людьми і робить те, що він може. За його словами, робляться зусилля з відправлення контейнерів з продовольством, медикаментами в Україну, причому багато з цих предметів було відправлено, як гуманітарну допомогу до Африки.

    Найсвіжіше

    Популярне