Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Різдво Христове було історичною подією, але воно не зв’язане з календарем, – митрополит Епіфаній

    Розмірковуючи над темою Різдва Христового предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав, що ця подія не пов’язана з календарем, але є незрівнянно вищою від нього.

    «Різдво Христове було історичною подією, воно сталося у визначений Богом час і у пророкованому Ним за багато століть до цього місці. Але воно не було зв’язане ані календарем, ані історією, залишаючись настільки вищим над ними, наскільки вищим і важливішим є народження Сина Божого у порівнянні з народженням звичайної людини», – йшлось у проповіді митрополита Епіфанія сказаній у день надвечір’я Різдва.

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що перебуваючи в часі, Різдво Христове разом із тим виходить поза рамки часу, і свято, яке ми розпочинаємо цим богослужінням, є свідченням цього для нас. Бо святкуючи ми не просто згадуємо про щось давно минуле – Різдво Христове стає сьогоднішнім для нас.

    «Не лише до пастухів на полі, але до кожного з нас особисто звертається і промовляє ангел Господній: “Я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь” (Лк. 2:10-11). Через віру ми так само, як і вони, чуємо ангельські хори, які прославляють Бога, благовістять мир на землі і благовоління в людях. Духовними очима ми бачимо у вертепі Дитя, покладене у ясла – Сина Божого, Який став і Сином Людським», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    За його словами, все це спонукає кожного, хто чує про Різдво Христове, до дії. І

    «Якщо ми справді християни, то повинні разом з ангелами славити Народженого. Належить нам разом з пастухами і волхвами-мудрецями зустріти Сина Божого і віддати Йому належне поклоніння. І якщо звершуватимемо це не лише у різдвяні дні, але протягом всього життя – то будемо від земного вознесені до небесного, від тимчасового життя – перейдемо у блаженне життя вічне. Адже Син Божий зійшов з небес для того, щоби кожного, хто вірує в Нього і виконує волю Отця Його, возвести на небеса. З такими думками, дорогі брати і сестри, розпочинаймо святкування, приймаючи радість, любов і мир від Божественного Немовляти і поширюючи їх у власних словах і вчинках від Віфлеємського вертепу – по цілому світу!», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Також митрополит Епіфаній розповів, що Різдво вшановують всі християни, незалежно від календарної традиції. Ми також публікували Різдвяне послання предстоятеля ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне