П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Кривдити жінку – це образа Бога, Який від жінки прийняв людську природу”, – перша проповідь Папи Франциска у 2022 році

    Запрошуючи вірних розпочати новий рік під покровом Пресвятої Богородиці Марії, Папа Римський Франциск закликав вірян вчитися від Неї погляду, який вміє долати зіткнення між ідеалом і дійсністю, зберігаючи та роздумуючи речі в серці, пише “Vatican News”.

    Очоливши 1 січня Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані понтифік зупинився у проповіді на характеристиці, яку святий євангеліст Лука дав Божій Матері, описуючи Її реакцію на події, що відбувалися навколо народження Христа.

    Папа Франциск підкреслив, що для пастухів знайти Дитя у яслах було «радісним знаком», оскільки це стало також підтвердженням близькості Бога, Який народився у добре відомому їм місці. Але не так було з Марією, Яка отримала звіщення від ангела про народження Сина Всевишнього. І що тепер? Вона змушена «покласти Його в ясла, призначені для тварин».

    «Подумаймо про незручність, яку відчувала Божа Мати. Що може бути важчим для матері як бачити, що власний син страждає від злиднів? Є від чого засмутитися. І не можна було би дорікати Марії, якби Вона почала скаржитися на всю цю несподівану злиденність. Але Вона не втрачає духа», – зауважив у проповіді понтифік.

    За словами Папи, йдеться про повністю відмінну від інших поведінку. У той час, як пастухи розповідають усім про те, що бачили, а люди, слухаючи їх, наповняються здивуванням, Марія «зберігає та роздумує в серці». Таким, як зауважив проповідник, є досвід віри. Захоплення пастухів схоже до її початків, коли все здається простим і лінійним, викликаючи радість від того, що Бог входить у наше життя. Натомість постава Марії є вираженням «зрілої, дорослої віри». Віри, яка стала генеративною, оскільки «духовна плідність проходить через випробування».

    «Учімося від Пресвятої Божої Матері цього наставлення: зберігати, роздумуючи. Сподіваємося, що все йтиме добре, і раптом, як грім серед ясного неба, приходить неочікувана проблема. Постає болюче зіткнення між очікуваннями та дійсністю», – зазначив Папа Франциск, зауваживши, що Божа Мати вчить нас черпати користь із цього зіткнення.

    Папа зауважив, що рецепт того, як здолати це зіткнення між ідеальним і реальним, нам дає Марія, заохочуючи і нас «зберігати та роздумувати». Зберігати означає не відкидати те, що трапляється, не старатися «камуфлювати життя». Але «зберігати роздумуючи», що вказує на перетин між речами.

    «Це інклюзивний погляд. Це погляд матерів, які в напруженнях не ділять, а зберігають, і так зростає життя. Це погляд, яким багато матерів охоплюють ситуації своїх дітей. Це конкретний погляд, який не падає духом, не паралізується перед проблемами, але поміщає їх у ширшу перспективу», – сказав понтифік, згадуючи тих матерів, які піклуються хворими дітьми і переживають труднощі.

    Підсумовуючи слова проповіді, Франциск зауважив, що новий рік починається «під знаком Матері», бо материнський погляд є «дорогою до відродження та зростання». У той час як «матері дарують життя, а жінки оберігають світ», ми повинні зробити все для того, щоби «сприяти матерям і захистити жінок».

    «Як же багато насильства зазнають жінки! Досить! Поранити жінку означає образити Бога, Який від жінки прийняв людську природу», – наголосив Папа Римський у першій проповіді 2022 року, запрошуючи вірян віддатися під опіку Божої Матері.

    Найсвіжіше

    Популярне