Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ очолив Богослужіння в день вшанування пам’яті святителя Миколая Чудотворця

    У день відзначення пам’яті святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських, 19 грудня 2021 року, предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію в храмі на честь святителя Миколая (Миколи Притиска), що розташований у Подільському районі столиці.

    Про це інформує пресслужба Київської митрополії ПЦУ.

    Предстоятелю Української Церкви співслужили архієпископ Богуславський Олександр, архієпископ Вишгородський Агапіт, настоятель храму професор Київської православної богословської академії протоєрей Олег Маланяк та запрошене духовенство.

    Після прочитання Євангелія Блаженнійший владика виголосив першосвятительське слово проповіді.

    “Хоча сімнадцять століть розділяють нас і час земного життя святителя, але як праведник він живий у Бога і навіть після тілесного упокоєння продовжує своє служіння християнам і всім потребуючим. Тому коли ми робимо добрі справи, надихаючись прикладом святого Миколая, надихаючись його вірою і чеснотами, тоді і ми воістину стаємо його учнями, його помічниками та послідовниками, його духовними дітьми”, – промовив митрополит Епіфаній.

    Його Блаженство зауважив, що Святитель і сьогодні ходить серед нас, благословляє добрі справи і благодійників, які чинять їх. Святий Миколай відповідає на звернені до нього молитовні прохання, стає на захист несправедливо переслідуваних, оберігає подорожуючих. А вдячність і пошана до імені та особи Мірлікійського чудотворця, які з плином часу не лише не згасли, але й навпаки, поширилися і примножилися, яскраво підтверджують це.

    “Кожна людина, коли хоче навчитися певних знань чи набути досвіду в справах, потребує наставника. Потребує того, хто поділиться своїми знаннями й досвідом, покаже приклад, як слід діяти, застерігатиме від помилок. Для християн таким вчителем, наставником і прикладом є святитель Миколай. Тож, черпаймо настанови від його віри та життя, берімо приклад з добрих діл, будьмо його помічниками і послідовниками не лише раз на рік, але повсякденно – і тоді разом з ним успадкуємо вічне блаженне життя, яке Бог дарує праведним”, – підкреслив єрарх.

    Наприкінці служби пролунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії) та відбувся молебень до святителя Миколая.

    Найсвіжіше

    Популярне