Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт: Розмови про відставку Вселенського патріарха – інформаційна агресія

    Розмови щодо відставки Його Всесвятості Варфоломія – інформаційна агресія проти Вселенського Патріархату.

    Про це пише релігійний ескперт Олександр Єфременко на своїй сторінці в соцмережах.

    Про вихід у відставку заздалегідь не оголошують, це правило знають навіть найбільш наївні особи. Саме з огляду на цей факт всі повідомлення промосковських ЗМІ та медіа-платформ, які підтримують Московський патріархат, про те, що Вселенський патріарх Варфоломій І збирається піти у відставку, одразу заслужили собі репутацію чергової інформаційної операції російської пропагандистської машини.

    Більш того, коли окремі ЗМІ написали, що сам патріарх відрекомендував архієпископа Елпідофора, як свого імовірного наступника, картина стала ще більш чіткою.

    Навіть якби Вселенський патріарх Варфоломій готувався піти у відставку, всі, навіть його найближчі соратники, дізналися б про це лише в момент самої події. І навіть якби він був впевнений у тому, що Елпідофор є найкращою кандидатурою, щоб обійняти Вселенський Престол, він би ніколи не сказав цього публічно.

    Той факт, що патріарх висловив похвалу архієпископу Елпідофору під час перебування у США, для тих, хто є знавцем церковних справ, є абсолютно нормальним проявом. А от ті ЗМІ, які прагнули підвищити власні рейтинги, шляхом підриву довіри до себе, або ті, які навмисно займаються пропагандою, трактували теплі слова Його Всесвятості, як якесь особливе звернення або натяк на імовірне наступництво.

    Здається, що за допомогою окремих навколоцерковних центрів, ці сценарії були розповсюджені до такої міри, що сам Вселенський патріарх був змушений спростувати такі чутки офіційною заявою Патріархату. Схоже, що поширення чуток та маніпуляцій було організовано таким чином, що мовчання з даного приводу могло бути трактоване, як підтвердження здогадок про його імовірну відставку.

    Патріарх «спростував чутки про імовірний намір зректися престолу за станом здоров’я», – йдеться в заяві Вселенського патріархату, що було оприлюднено минулої п’ятниці. А на шпальтах авторитетної грекомовної газети США «Етнікос Кірікас» читаємо, що Його Всесвятість сказав: «Я хотів би уточнити, що поки мої сили дозволяють, і поки Бог бажає, я буду залишатись на своєму місці і буду продовжувати своє служіння Великій Церкві Христовій. Я нікого не номінував (в наступники). Те, що написано про Елпідофора не правда. Вірним є те, що коли прийде час, ви виберете мого наступника».

    Інформація, отримана мною з цього питання, не викликає будь-якої стурбованості з приводу стану здоров’я Вселенського патріарха у зв’язку з перенесеною ним операцією в лікарні «Mount Sinai» у Нью-Йорку. В той же час, його щільний робочий графік, що був складений особисто Його Всесвятістю Варфоломієм І, також не містить ознак того, що патріарх стомився від щоденної праці та відчуває потребу у спокої, або не отримує задоволення від повсякденного життя.

    З іншого боку, щиру стурбованість викликають умовиводи, до яких ми приходимо в результаті аналізу ситуації що склалась: добре сплановані інформаційні маніпуляції чітко продемонстрували, що частина церковних та світських ЗМІ, які розповсюдили левовову частину чуток, перебувають під контролем чи в залежності від церковної Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне